Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава „частила“ РТС и РТВ са милијарду динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Влада одлучила да јавним сервисима надокнади новац за укинуте ТВ претплате за октобар, новембар и децембар

Држава „частила“ РТС и РТВ са милијарду динара

Влада Србије усвојила је на последњој седници одлуку да се из републичког буџета одвоји још 900 милиона динара или 7,5 милиона евра за финансирање јавних сервиса. То значи да ће РТС и РТВ Војводине укупно, уместо 7,5 милијарди динара, сада на располагању имати 8,4 милијарди.

Како Данас незванично сазнаје, реч је о средствима којима се јавним сервисима надокнађују износи за укинуте претплате за октобар, новембар и децембар ове године, а да је сума заснована на последњем проценту наплативости од 20 одсто из јуна ове године.

У Уредби о измени Уредбе о привременом финансирању јавних сервиса, усвојеној 14. новембра, наводи се да ће се та средства расподелити тако да ће Радио-телевизији Србији припасти 6,5 милијарди динара, а Радио-телевизији Војводине скоро 1,9 милијарди. Претходно је за РТС било предвиђено 5,8 милијарди, док је за РТВ било издвојено скоро 1,7 милијарди динара.

Подсетимо, Влада Србије је донела одлуку да се јавни сервиси, РТС и РТВ, привремено финансирају из државног буџета, у периоду од две године, односно до 2016. године. Претплата за јавни сервис је укинута ове године након што су у августу усвојени медијски закони, иако је финансирање из буџета почело раније. Од 1. јануара 2016. престаће финансирање РТС и РТВ из буџета, јер ће бити уведена накнада уместо претплате за јавне сервисе коју ће плаћати грађани Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси