Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви главни уредници сложно против новог закона о информисању!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 09. 2009.

Извор: Прес

Сви главни уредници сложно против новог закона о информисању!


Веселин Симоновић, главни и одговорни уредник „Блица“:

- Као што сам пре неки дан рекао за ваш лист, очекивао сам да закон буде изгласан, јер ЛДП-у је само био потребан алиби да гласа „за“. Добио га је и без суштинских промена везаних за казнену политику. Нисам срећан што сам погодио, али шта је - ту је.
Никакав закон неће нас спречити да радимо оно што је наш основни задатак - објављивање информација без цензуре и аутоцензуре. Радићемо као што смо до сада радили. Објављиваћемо информације као до сада, без обзира на то што ћемо можда бити на удару закона.

Драган Бујошевић
, главни и одговорни уредник „Политике“:

- Суштина је управо у казнама. Став ОЕБС-а је да новчане казне не смеју бити толико високе да спутавају слободу медија, јер иду ка увођењу цензуре. Пошто казне нису у складу са европским стандардима, значи да су драконске и воде ка укидању медија!

Драгољуб Жарковић,  главни и одговорни уредник недељника „Време“:

- Што се мене тиче, преживео сам многе законе, па ћу и овај који је катастрофалан. Знате шта ће ту бити један од највећих проблема? Како објаснити судији Привредног суда како медији функционишу?! Шта они знају о медијима?! Не знају ништа, а треба да суде! Катастрофа!

Слободан Рељић,
уредник „НИН-а“:

- Свака европска земља, бар у последња три века, с поносом истиче да несебично подржава и гаји слободу мишљења. Србија има парламент и Владу који су решили да прекину с тим „лицемерјем“. И ево, ми смо сад добили закон који увек полази од тога да је новинар „курир који шири лажне вести“.

Не обавештава он читаоца да би као грађанин критички мислио и доносио делотворне друштвене одлуке - него „клевеће и лаже“ о нашој „пресветој Влади“. Наши министри су сад сигурни као црни медведи или као онај јазавац Давида Штрпца. Зато су наши новинари сада стално у криволову. Док их неки савестан чиновник не ухвати и не приведе на независни суд.

Вукашин Обрадовић,  главни и одговорни уредник „Врањских“:

- Разочаран сам и немоћан. Очигледно да је медијски сектор немоћан када је законодавство у питању у овој земљи. И поред свих бројних апела, посланици су изгласали закон који ништа добро неће донети ни медијима, али ни онима који су га изгласали.

Тања Јордовић, главна уредница  Информативног програма ТВ Пинк:

- После овога данас у Скупштини сваки коментар је сувишан! Видећемо какав ће бити почетак његове примене. Ако буде требало, галамићемо!

Миломир Марић, уредник ТВ Кошава:

- Ја се само надам да знају шта раде! То би био мој једини коментар!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси