Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНИЦЕФ: Неетично извештавање медија о нападу на Попова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Извор: Бета, Блиц

УНИЦЕФ: Неетично извештавање медија о нападу на Попова

УНИЦЕФ је осудио "неетично и неосетљиво" извештавање медија о нападу на српског књижевника Рашу Попова и истакао да деца нису једина одговорна за насилничко понашање.

"Запаљиви наслови и олаке квалификације деце у извештајима медија о случају напада малолетника на Рашу Попова доприносе неконструктивном приступу у решавању проблема насиља", саопштила је данас та организација Уједињених нација.

Фонд Уједињених нација за бригу о деци (УНИЦЕФ) је осудио сваки вид насилног понашања и оценио да квалификација деце као криминалаца, насилника, силеџија, бандита показује "неосетљивост и неетичност у извештавању", јер се не узима у обзир контекст живота и окружења у којем расту та деца.

"Сензационалистичко навођење националне припадности деце починилаца насиља је чин дискриминације и подстиче нетолеранцију", додаје се у саопштењу.

"Медији би требало да се запитају да ли деца која су оптужена имају прилику да одговоре", указује УНИЦЕФ.

Истиче се и да малолетна лица не могу бити једини одговорни за насилно понашање и да одговорност сносе и родитељи и држава и локалне заједнице.

Систем често реагује када је већ прекасно, а деца која се се због вршења насиља измештају из биолошких породица у институције најчешће постају насилни одрасли, указује УНИЦЕФ.

Проблем насиља треба решавати кроз добро структурисане и интензивне програме који су усмерени на промену понашања деце и њихово прихватање одговорности за своје поступке.

"Спуштање границе кривичне одговорности није решење, јер таква мера неће спречити децу да врше насиље. Једино што може да донесе резултате за децу јесу правовремени, високо квалитетни програм за превенцију насиља у локалним заједницама", наводи се у саопштењу УНИЦЕФ-а.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:26

ma nemojte

Bilo bi eticnije da je Popov legao na ledja i pustio da ga prebiju,a? Dosta bre vise pozorista.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси