Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2014.

Аутор: Саша Стојчић Извор: Za media

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Дуго очекивани нови Закон о информисању и медијима донео је неколико новина у ову област.

Осим чињенице да ће се држава у потпуности повући из власничке структуре медија до 1. јула 2015. године, чини се да је најзначајнији помак направљен у начину финансирања медија. Са модела директног финансирања, нови закон предвиђа модел пројектног финансирања, чиме би требало да се у потпуности ограничи уплив власти у уређивачку политику медија.

Да ће се власт, а поготову локална, тешко одрећи утицаја на медије, доказ је и последњи Јавни конкурс за доделу средстава у области јавног информисања, који је 5. августа 2014. расписала општина Неготин.

"Иако је поменути конкурс општине Неготин расписан четири дана после усвајања новог Закона о јавном информисању у Скупштини Србије, и дан после објављивања Закона у Службеном гласнику, дакле, упркос што им је било познато да је новим законом успостављено конкурсно, транспарентно пројектно суфинансирање медија, општинска управа Неготина је расписала конкурс на начин супротан закону”, само је један од закључака из Саопштења Независног удружења новинара Србије (НУНС), којим је ово удружење реаговало на спорни конкурс.

И Удружење новинара Србије (УНС) је реаговао Саопштењем, у коме се, између осталог, каже да јавна гласила попут штампаних медија, радио станица и независних продукција не смеју бити изузета из Конкурса и да је ограничавање конкурса само на „електронске медије (телевизијске програме)“ неприхватљиво и у супротности са законом.

У одговору удружењима, из општине Неготин су се огласили саопштењем у коме се наводи да их у тренутку расписивања конкурса “нису обавезивале одредбе новог Закона”, јер у тренутку расписивања Конкурса, нови закон није ступио на снагу, позивајући се на члан 149 поменутог закона, у коме се каже да он ступа на снагу 8 дана од објављивања у Службеном гласнику.

Упркос чињеници да је цео конкурс спроведен у време када је на снази био нови закон и по процедури супротној овом закону, конкурс није поништен и спроведен је у дело. По њему је општинско веће на седници одржаној 4. 9. 2014. донело Решење о расподели средстава у области јавног информисања.

Средства у износу од 1.600.000,оо динара поделиле су 3 телевизије:

"Мото Боем транс" ДОО Неготин

  600.000,00 динара

Јавно предузеће “Штампа радио и филм” Бор

  500.000,00 динара

ДОО “Istok company” Салаш

  500.000,00 динара

Сви остали медији (новине, радио станице, продукцијске куће...)

             0,00 динара

На основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, од општине Неготин тражили смо (и добили) копије Уговора са поменутим телевизијама, као и Спецификације извршених услуга које су телевизије доставиле општини.

Из поменутих докумената јасно се види да су телевизије фактурисале искључиво дневно информативне прилоге и емисије, као и да није било ни једног пројекта, како то налаже нови Закон о информисању.

Са друге стране, позитиван пример долази из општине Књажевац, која је 27. 10. 2014. године расписала Јавни конкурс за суфинансирање пројеката из буџета општине Књажевац у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса у 2014. години, који је према својој садржини у потпуности у складу са новим Законом о информисању и медијима.

Из Конкурсне документације Јавног конкурса општине Књажевац се јасно види да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у регистар медија, као и правна лица, односно предузетници који се баве производњом медијских садржаја. Такође, у складу са законом, суфинансирају се искључиво пројекти који ће допринети остваривању јавног интереса   грађана општине Књажевац.

У складу са одредбама члана 25. новог Закона о информисању и медијима, одлуку о избору пројеката донеће Општинско веће на основу оцена пројеката коју ће вршити стручна комисија, чији се чланови бирају на предлог новинарских и медијских удружења, а који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

Општина Књажевац је за два месеца, колико је остало до краја године предвидела средства у висини од 2.000.000,00 динара, а да ли ће се и до краја процедуре стриктно држати новог закона, показаће резултати конкурса. За сада је извесно да до овог тренутка нико није уложио жалбу на услове Конкурса који је расписала општина Књажевац.

У првом случају (Конкурсу општине Неготин) међутим, иако је више него очигледно да приликом расписивања и спровођења услова конкурса није поштована ни једна одредба новог Закона о информисању и медијима, изостала је реакција надлежних органа.

На крају, остаје питање, да ли ће, на који начин и ко, осим струковних удружења, реаговати на будуће конкурсе, који се евентуално косе са одредбама новог Закона о информисању и медијима?

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Остале текстове можете погледати овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.11.

2014.

Knjaževac nije dobar primer [нерегистровани] у 21:27

PREDSEDNIK OPŠTINE (URS) JE "TATA ZA SVE"!

Lokalna vlast u Knjaževcu na sve moguće načine "pomaže" svoje medije, dakle isključivo one koji služe kao "koalicioni razglas URS-DS" . S druge strane, radi "mira u kći", finansira i one iz okruženja koji bi mogli da progovore o bespotrebnom rasipanju budžetskih para na: šminkanje grada, kafanske račune, preskupo zimsko pokrivanje olimpijskog bazena, stvaranje novih JP radi zbrinjavanja politički podobnih i sl. Ne znam detalje za opštinu Negotin, ali što se Knjaževca tiče u igri je sve, samo ne pošteno i ravnomerno sagledavanje svih relevantnih medija u gradu!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси