Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обреновац – Новац за медије према минутажи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2014.

Аутор: Бојана Анђелић Извор: Време

Обреновац – Новац за медије према минутажи

Општина Обреновац на годишњем нивоу из градске касе за медије издваја у просеку од око 12 милиона динара што је 0,6 одсто укупног буџета. Највише добија приватна телевизија, "Студио Маг", више и од Радио "Обреновца" који је у државном власништву.

 

Новац који "Студио Маг" добија из буџета општине представља скоро 90 одсто укупних средстава које локална власт издвоји за медије у току године, осталих десет одсто распоређено је на остале медије. Поред ТВ Маг на буџету општине су Радио "Обреновац", радио "Ром", месечне новине "Обреновачка хроника" и продукцијска кућа "Маг плус". Статус телевизије Маг најбоље осликава податак да радио "Обреновац" добија десет пута мање а радио "Ром" чак 27 пута мање новца из општинске касе.

Приватна Телевизија "Студио Маг" је у власништву Мирослава Пауновића. У периоду од 2012. до 2014. године овај приватни медији је из градске касе добио укупно 26,7 милиона динара. Пауновић је са општином Обреновац потписао уговор којим се уз одређену наканду обавезао на праћење рада локалних власти и извештавање јавности о томе. У 2012. години телевизија "Маг" је добила 7,7 милиона динара. Тај износ је већ следеће године био већи за 2,4 милиона динара док је у 2014. за првих девет месеци "Магу" исплаћено 8,6 милиона динара. Иначе, на општински новац сваког месеца рачуна продуцентска кућа "Маг плус" која се у Агенцији за привредне регистре води као власништво Радмиле Пауновић, супруге власника Телевизије "Маг".

Јасно дефинисана подела новца: Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да су са свим медијима потписани уговори о сарадњи и средствима на које могу да рачунају сваког месеца а да је подела новца јасно дефинисана по ставкама.

"Колико ће ко добити средстава зависи од количине материјала, минутажи или величини текста који се објављују о раду локалне власти. На пример, новине ‘Обреновачка хроника’ излазе једном месечно и по уговоу имају обавезу да на две стране објаве текстове о раду општинских власти. За то им се исплаћује 28.000 динара месечно", објашњава Чучковић. "Ром" радију општина у просеку годишње исплати око 350.000 динара. Њихова обавеза је да сваког дана у својим информативним емисијама један минут програма посвете раду локалних власти и мањинама. На исти начин, тврди Чучковић, обрачунава се и новац који телевизија "Маг" добија сваког месеца.

"Телевизија према уговору који је склопила са општином има обавезу да прати све активности општине и то се емитује сваког дана у емисијама "Обреновац данас" , "Разгледници". За то плаћамо месечно 680.000 динара. Све уговоре, односно висину средстава одобрава општинско веће", каже председник општине Обреновац. "Студио Маг" има велику предност у односу на остале јер је реч о јединој телевизији на територији општине Обреновца, а по правилу политичари некако увек више воле да се сликају него да се чују. Од када је основао ТВ станицу "Маг", власник, Мирослав Пауновић нема конкуренцију на локалном тржишту па такав статус има и у подели "колача" из градске касе.

Оно што је извесно јесте да ће се ситуација тешко променити када од почетка године почну са радом независне Комисије које ће одлучивати о додели средстава из градске касе медијима, јер праве конкуренције нема.

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Остале текстове можете погледати овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

22.11.

2014.

Srećko [нерегистровани] у 11:54

Istina

Kako sam radio u RTV Mag do pre par gpdina, istine radi, nekoliko činjenica. Mag je najveća lokalna televizija u zemlji, koleginica iz lista Vreme to, ne zna. U odnosu na druge lokalne televizije u zemlji, koje takođe imaju ugovore o informisanju sa lokalnim samoupravama, ugovor MAGA sa opštinom je dva do tri puta manji, koleginica ni to ne zna.
U RTV MAG je 43 zaposlena, dakle 9 puta više nego u Radio Obrenovcu. Koleginica to ne zna. U RTV Mag radi više ljudi nego u bilo kojoj lokalnoj televiziji u zemlji. Koleginica ni to ne zna. Supruga Miroslava Paunovića se zove Suzana Paunović, a ne Radmila. Koleginica ni to ne zna. Obrenovčani slušaju samo Mag već 20 godina, a televizija je gledanija čak i od većine nacionalnih emitera, koleginica ni to ne zna. Bilo bi bolje da je koleginica pozvala svoje kolege iz Maga posle poplave da proveri da li rade, imaju li sredstava za život, da li im je voda odnela kuće, živote... Ali koga to interesuje? Koleginicu koja ne zna, svakako ne interesuje. Šteta. I za istinu i za "novinarstvo" koje dolazi od koleginice.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси