Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дала бубрег, остала без боловања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2014.

Аутор: О. Поповић Извор: Политика

Дала бубрег, остала без боловања

Маријани Милосављевић која је пријатељици донирала орган за трансплантацију, РФЗО одбио да исплати надокнаду за месец дана одсуства са посла

Маријана Милосављевић, новинарка која је задивила Србију својим племенитим и јединственим гестом да својој дугогодишњој пријатељици, новинарки Ивани Станковић, дарује бубрег за трансплантацију, била је непријатно изненађена када је и овог месеца схватила да јој није уплаћена надокнада за боловање. Трансплантација бубрега урађена је у турској болници „Аџибадем”.

 

Већ други пут се догодило да Маријанин налог да јој се исплати накнада за једномесечно одсуствовање са посла, једноставно буде враћен. Реч је о надокнади за само месец дана боловања, од 8. септембра до 7. октобра 2014. године.

– Први пут у животу сам уопште била на боловању. Искористила сам само месец дана боловања. Међутим, када сам покушала да подигнем новац, на рачуну није било ни динара надокнаде за боловање. Од свог послодавца сам добила солидарну помоћ да сам могла да платим основне трошкове и телефонске рачуне, који су били високи, јер су ме многи звали, док сам била у болници у Турској – прича Маријана.

Она додаје да се добро информисала да јој као даваоцу органа, по новом закону, као и трудницама, следује надокнада за боловање у пуном износу, који треба да јој исплати Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО). Маријана, наравно, није ни помислила да тражи надокнаду трошкова за лечење у иностранству, за скупу операцију, трошкове транспорта…. Само је очекивала надокнаду за месец дана колико је одсуствовала са посла и то због нимало наивног разлога: операције којом јој је један бубрег одстрањен да би могла да га донира Ивани.

– Страшније од сваке операције ми је било када сам угледала само нуле на свом рачуну – искрена је Маријана, која ради у Агенцији за борбу против корупције.

У фонду су нам у првом тренутку рекли како сва боловања која нису дужа од 30 дана плаћа послодавац, али су се затим исправили и додали да су донори, дародавци органа за трансплантацију заиста изузети из овог правила: ова боловања у износу од 100 одсто плаћа РФЗО.

– Послодавац је морао да поднесе РФЗО сву адекватну документацију, то јест доказе да је реч о донору и РФЗО ће то регулисати – рекла је за „Политику” Александра Газивода, саветница за медије директора РФЗО.

Маријана, међутим, тврди како су фонду достављени сви докази и сва медицинска документација, чак преведена званично, код судског тумача, са турског на српски језик. Чак су надлежнима достављене и фотокопије пасоша и сијасет других доказа.

Газивода каже да јој је невероватно да је дошло до оваквог заплета.

– Не верујем да би било ко од наших службеника некога хтео да оштети или да уради нешто мимо закона. Републички фонд је, без обзира на ову тешку ситуацију, преузео на себе да стимулише све везано за трансплантације – рекла је Газивода.

Уз објашњење да је крај радног времена, она је јуче поподне најавила да ће у РФЗО испитати све околности овог случаја и о томе обавестити редакцију „Политике”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси