Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС и НДНВ: Нисмо критиковали закон већ правилник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2014.

Извор: НУНС и НДНВ

НУНС и НДНВ: Нисмо критиковали закон већ правилник

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине зачуђени су садржином и тоном реаговања Министарства културе и информисања на саопштење наших удружења у којем смо упозорили да је подзаконски акт који дефинише рад страних дописника и дописништава „пренормиран, дискриминаторан и склон злоупотребама“.

Уколико бисмо желели да користимо исти начин комуникације као Министарство у свом јучерашњем обраћању јавности, могли бисмо се запитати да ли су његови представници пажљиво и у целости прочитали наше саопштење, пошто у њему ми уопште не споримо члан 55 Закона о јавном информисању и медијима него, напротив, позивамо да се Правилник о начину вођења и упису у евиденцију представника иностраних медија и страних дописништава – усклади са Законом.

Током израде закона и расправе о члану који дефинише рад страних дописника и дописништава у радној групи постојале су идеје да се сличне одредбе које су се нашле места у Правилнику нађу и у Закону, али су стручњаци то одбацили износећи сличне аргументе које су НУНС и НДНВ изнели у свом саопштењу.

НУНС и НДНВ разликују глаголе “морати” и “моћи”, и у то Министарство не треба да сумња. Јасно је да страни дописници "могу" а "не морају" да се евидентирају, али је исто тако тачно да, без евидентирања, не могу да остваре приступ појединим акредитацијама и олакшицама, нити да решавају техничка питања неопходна за несметан рад. Такође, дописништва тек уписом у евиденцију постају правна лица, што свакако представља битан предуслов за њихово нормално функционисање.

НУНС и НДНВ остају на становиштву да овај правилник доводи стране дописнике и дописништва у неповољан положај, те да постоји могућност његове злоупотребе.

НУНС и НДНВ су активно учествовали у изради медијских закона и јавним расправама о њима, врло јасно подржавајући медијске реформе, али и задржавајући право да критикују оно што у имплементацији закона није добро. Од тога нећемо одустати.

НУНС и НДНВ

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

20.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:56

DOKLE TAKO

Ovi iz Društva tkz. nezavisnih novinara Vojvodine nedavno,posle posete Rame, u saopštenju kritikuju premijera da se "nepristojno poneo".Ni reč ne rekoše ono što je rekao premijer Albanije usred države Srbije,što sebi nisu dopistili ni Merkel, ni Klintonova, ni Bajden...Rekoše u istom saopštenju ti isti tkz.
nezavisni iz Vojvodine kako mediji dižu tenzije posle Ramine posete, kako šire mržnju,a mediji su samo preneli ono šzto se dogodilo i naravno potom kondstatovali u komentarima poslefdioce takvog nerazumnog (ili uz nečie dopuštenje) ponašanja. Dakle, o ovima iz Novog Sada ne treba trošiti reči- oni su novinarstvo zgazili,a interese državne i nacionalne bacili u ulj.

Одговори
чет

20.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:14

ZA ČIJE POTREBE

Pa naravno, od ovih tkz. novinarskih udruženja,nečijih,a za se čijih, ispostava ovako nešto se moglo i očekivati. Tonovi u saopštenjima već dugo,dugo, oduzdaraju od časnog novinarstva - borbe za istinu,ali i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси