Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подзаконски акти усклађени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2014.

Извор: РТВ, Танјуг

Подзаконски акти усклађени

Саопштење Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) о наводној дискриминацији страних дописника апсолутно није у складу са чињеницама и правилним тумачењем законске регулативе, саопштило је данас Министарство културе и информисања.

Подзаконски акт на који се позивају НУНС и НДНВ произишао је из члана 55. Закона о јавном информисању, чији је нацрт својевремено прошао јавну расправу током које није било ниједне примедбе на одредбе поменутог члана. Неспорно законско решење у потпуности је усклађено са чланом 10. Европске конвенције о људским правима и са другим важећим међународним актима, што су представници Европске комисије јавно и истакли, наводи министарство.

Сва подзаконска акта усклађивана су са надлежним министарствима, невладиним сектором и уз стручну помоћ експертског тима ангажованог у оквиру пројекта "Јачање медијских слобода", који је подржала Делегација Европске уније у Србији.

"Искрено сумњамо да су потписници саопштења НУНС и НДНВ у целости прочитали члан 55. Закона о јавном информисању, који прописује да представници иностраних медија и дописници МОГУ да се упишу у евиденцију Министартва културе и информисања. Између могу и морају постоји велика, чак и суштинска разлика", наводи се у саопштењу министарства.

Паушалне и ничим поткрепљене оцене о наводној рестриктивности, пренормираности, дискриминацији и евентуалним злоупотребама, у складу су са својевремено изнесеним нетачним тврдњама НУНС-а да усвајању два медијска закона није претходила јавна расправа, наводи министарсво.

Изношење у јавност процена и оцена које нису у корелацији са фактографијом углавном је ствар неспоразума или недовољно стручног тумачења. Када се грешке и неосноване оптужбе понове више пута, остаје отворена сумња у лоше намере, закључује се у саопштењу.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) саопштили су јуче да су реšења предвиђена подзаконским актом Министарства културе и информисања, која блиžе уређују функционисање дописника и дописништава страних медија "пренормирана, дискриминаторна и склона злоупотребама".

Удружења су у заједничком саопштењу оценила да је правилник у нескладу са међународним стадардима и Европском конвенцијом о људским правима, објављено је на сајту НУНС-а.

Они подсећају на члан 10 Европске конвенције који предвиђа да свако има право на слободу израžавања, поседовања сопственог мишљења, примања и саопштавања информација и идеја без меšања јавне власти и без обзира на границе.

НУНС и НДНВ захтевали су и да Министарство културе и информисања отклони ове недостатке и прилагоди Правилник члану 55 Закона о јавном информисању и медијима, указујући да закон предвиђа да представник иностраних медија има "иста права и дуžности" као и домаћи медијски посленици.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси