Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Тражите уређаје за дигитализацију"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

"Тражите уређаје за дигитализацију"

Државна секретарка за телекомуникације Татјана Матић позвала је грађане да поднесу захтеве за добијање уређаја за примање дигиталног ТВ сигнала.

 

Она је навела да захтеви за добијање “сет топ боксова“ треба да буду поднети до фебруара, иако ће позив бити отворен до јуна.

Такође је истакла да је планирано да се дистрибуција “сет топ боксова“ обави до 17. јуна 2015. године.

Говорећи о процесу дигитализације, Матић је најавила да ће бити омогућена квалитетнија слика и звук и многобројне могућности у избору канала.

Процес дигитализације у Србији, како је речено, у завршној је фази и на територији целе земље требало би да почне половином следеће године, а за тај процес, осим емитера, припремају се и грађани који од данас могу да се пријаве за доделу бесплатних уређаја за дигитални сигнал.

Матићева је истакла да корисници права на новчано-социјално помоћ и права на туђу негу и помоћ, као и пензионери са минималним пензијама, који су носиоци самачког домаћинства, могу да се ради добијања "сет топ боксова" пријаве у Центар за социјални рад и у филијале фонда ПИО.

Државна секретарка за телекомуникације је објаснила да није неопходно имати телевизоре нове генерације, јер у функцији могу бити и стари ТВ пријемници ,којима је само потребан један "сет топ бокс" да би прихватили дигитални нови сигнал.

“Дигитализацијом ће бити омогућено постојање идеалне и савршене слике "без снега" и звука, а грађани ће имати много веће могућности у избору програма. Грађани ће моћи да изаберу и програме на језицима националних мањина и титлове и програме прилагођене особама са посебним потребама, које можда слабије чују. И најудаљенија села моћи ће да прихвате слику и биће им доступан много већи број канала, пре свега националних емитера, регионалних и локалних“, додала је Матићева.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

17.11.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:31

Krajnji rok je prakticno 28. februar 2015.

Po poslednjoj verziji vazeceg Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, "gasenje" analognih TV programa u vecem delu zemlje predvidjeno je 28. februara 2015. godine. Prema tome, vecina domacinstava u Srbiji treba, na ovaj ili onaj nacin, da nabavi nove televizore ili tzv. STB uredjaje (digitalno-analogne pretvarace) za prijem digitalnog TV (DVB-T2) signala. Pocetkom marta je vec kasno, ako ministarstvo nadlezno za "gasenje" bude postovalo (samo)propisane rokove.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси