Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Руске медије доживљавају као тенкове и ракете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2014.

Аутор: Бојан Билбија Извор: Политика

Руске медије доживљавају као тенкове и ракете

Последњих година, у Русији не скривају да покушавају да ојачају све аспекте такозване меке моћи у иностранству.

Један од најважнијих задатака је ширење и јачање утицаја у информативној средини, где је највидљивији пример глобална телевизија Раша тудеј, чији се аудиторијум мери милијардама гледалаца.

Један од последњих корака ове медијске куће било је отварање станице на аргентинском тржишту, а нови канал свечано су пустили у рад председници Владимир Путин и Кристина Киршнер.

На истом трагу је и обједињавање три информативна гиганта у државну медијску мегакорпорацију „Росија севодња” (Русија данас), која спаја телевизију Раша тудеј, највећу руску информативну агенцију РИА Новости и некадашњи водећи пропагандни стуб совјетске државе, радиостаницу Глас Русије.

У најкраћем, читав концепт заснован је на два основна принципа: изградити модерни и поуздани глобални информациони ресурс, прихватљив и за најшире масе и за поједине специфичне групе, који чак ни по имену неће бити оптерећен прошлим временима. И друго, пренети до публике „руски поглед на свет”. У Србији у овом тренутку не ради ниједна руска радио или телевизијска кућа, као ни новине.

С друге стране, у власништву западних компанија налази се читав низ штампаних и електронских медија, укључујући и оне с националном фреквенцијом. За Москву, која приметно јача економско присуство у Србији, таква ситуација очито није прихватљива.

Тако се ових дана очекује отварање првог руског медија, званичног представништва холдинга „Росија севодња”, које ће у почетку обухватити интернет портал и радиостаницу. Према најавама, запослење ће овде наћи тридесетак новинара и медијских радника. Љубинка Милинчић, главни уредник „Росија севодња” у Србији, каже да смо у овом тренутку, захваљујући чињеници да велики број наших медија припада странцима, у ситуацији да најчешће чујемо само једну страну када је реч о догађајима у свету.

- Када су нас учили новинарству, увек су нам говорили да обавезно треба чути две стране. Већину вести добијамо преко западних агенција и тај простор друге стране, који је неопходан да би се добила јасна слика, прилично је непопуњен. То је разлог што је Русија одлучила да у 29 земаља отвори представништво информативног медија који се зове Росија севодња и представља сајт и радиостаницу - каже искусна новинарка.

„Росија севодња” је настала од три информативне куће, подсећа Милинчићева. Указом председника РФ расформирани су агенција РИА Новости и радио Глас Русије.

- Створен је холдинг у коме су телевизија Раша тудеј, агенција Росија севодња, као и нови радио, све под заједничким називом „Росија севодња”. То је одраз потребе да се представи свој став, своје гледиште, посебно у данашње време, када се Русија нашла у позицији да јој се просто не да реч у свету. Уместо да се разговара с Русијом о проблемима који се ње и те како тичу, она се, корак по корак, искључује из многих светских токова, укључујући и информативне. Данас имамо ситуацију да аустралијски премијер Абот изјављује да ће на састанку Г-20 ухватити за ревере руског председника Путина како би га натерао да се спроведе истрага о паду малезијског авиона изнад Украјине. А чињеница је да управо Русија од самог почетка једина доследно инсистира да се та истрага обави и поставља низ питања на која треба одговорити да би се дошло до истине. О томе се у свету готово и не зна - објашњава главни уредник „Росија севодња”.

У плану је да до Нове године у Србији почне са радом сајт, а да у првој половини следеће пуном снагом да проради и радио.

- То ће бити озбиљан информативни сајт који ће покривати области које су интересантне српском читаоцу и слушаоцу радија. То су и политичке теме, култура, економија, друштво, и све чиме се баве озбиљни медији. Вероватно ћете рећи да је дефиниција нашег циља банална, али друге нема: трудићемо се да радимо на једини прави начин, онако како би сви требало да раде, руководећи се принципима објективности, професионалности, истинитости. Ништа више и ништа мање - напомиње Милинчићева. Наша саговорница не очекује да ће се десити епохалне промене, али ће се видети и друга страна медаље и тиме попунити постојећа празнина.

- Друга страна постоји, али је нико не пита за мишљење. Треба да избегавамо црнобело информисање, јер у животу никад ништа није црнобело. Веома сам изненађена реакцијом неких кругова код нас, који су информацију о отварању руског радија доживели као да долазе руски тенкови или ракете. Радио и сајт, па и телевизија, имају врло лепу особину, а то је да, ако се некоме не допадају, може да их искључи. Али, они пружају и шансу онима који желе да знају више, да прочитају, чују и виде. А таквих је, колико видим по реакцијама, заиста много - каже главни уредник „Росија севодња” у Србији Љубинка Милинчић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

17.11.

2014.

Александра [нерегистровани] у 14:53

Росија севодња у БГ

Зна ли неко имејл представништва Росија севодња у Београду, или бројеве трелефона?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси