Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награде најбољим новинарима "Дневника"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2014.

Аутор: Љ. Малешевић Извор: Дневник

Награде најбољим новинарима "Дневника"

Данас прослављамо 72. године трајања "Дневника". "Слободна Војводина", претеча нашег листа, изашла је 15. новембра 1942. у бази испод новосадских улица.

 

Једини, а уједно и најстарији дневни лист на српском језику, данашњи назив добио је 1. јануара 1953, јер су читаоци тако одлучили.

Од тог дана до данас "Дневник" се штампа ћирилицом и с плавим заглављем. На јучерашњој свечаности поводом 72. годишњице "Дневника" генерални директор "Дневник Војводина преса" Душан Влаовић истакао је да је ово једна од најтежих година за лист "Дневник", али да ће ускоро ситуација бити много боља.

Кроз целу своју историју "Дневник" је имао успоне и падове. Из искуства знам да лист из кризе увек излази ојачан, па ће тако бити и сада. Последњих дана успели смо да организујемо конзорцијум спонзора који ће омогућити нормалан рад током овог и наредног месеца, тако да се ствара могућност да годину завршимо како треба. Преостаје нам да радимо на редизајну и формату, као и на новом сајту. Уколико све одрадимо како треба, следећи Дан "Дневника" дочекаћемо у бољем издању и са бољим резултатима, истакао је Влаовић. 

Јуче су поводом Дана "Дневника" уручена признања најбољим новинарима. Награде овогодишњим лауреатима уручио је Мирољуб Мијушковић, вршилац дужности главног уредника "Дневника".

Прва награда уручена је Мирославу Стајићу за квалитетно уређивање Недељног дневника и велики број запажених текстова. Како је истакнуто у образложењу, Стајић не само да је одличан уредник недељног издања нашег листа, већ из недеље у недељу читаоцима "Дневника" преноси актуелна политичка, друштвена и културна збивања. Има завидан реноме како у Војводини и целој Србији, тако и региону, и готово да нема политичара са којима, често први, није направио интервју за "Дневник".

Друга награда припала је Ђорђу Писареву, уреднику рубрике Култура и познатом књижевнику. Мало је новина које могу да се похвале да имају за уредника културне рубрике и аутора људе попут Писарева. Признат и познат целој српској културној јавности, он је у протеклих годину дана дао изузетан печат рубрици Култура, која је захваљујући њему међу најквалитетнијим у српској штампи. Уз то, својим ауторским текстовима, као признати књижевник, додатно обогаћује странице посвећене култури Србије.

Новинарка политичке рубрике Ержебет Марјанов добитница је треће награде. У протеклој години Ержебет је била аутор најзапаженијих политичких текстова у листу. Већина је, због актуелности теме или одабира саговорника, била преношена у многим електронским и писаним медијима у земљи. Поред тога, потписивала је и текстове из живота обичних људи  сваке недеље на страницама Новосадске хронике пише о мукама и проблемима обичног малог човека. 

Најбољи хонорарни сарадник у протеклој години је Александра ђуран, дописница "Дневника" из Кикинде и околних места, која свакодневно пише прилоге с терена, за Војвођанску хронику, као и странице Репортер, Друштво, Црна хроника и Пољопривреда. Поузданост и благовременост вести и животних прича које она шаље налазе место у листу с једне стране, а с друге јесу оно што нам је потребно из свих средина.

У име награђених новинара захвалио се славодобитник Мирослав Стајић, подсећајући на то да су ове године прве две награде отишле уредницима, што је први пут у дужем низу година. Нисмо награђени због уређивачких домета, или бар не само због њих, него и као писци.

Нажалост, није у питању само задовољење нашег новинарског бића, него и нужда. Само у ових последњих годину дана, од прошле прославе, петнаестак колега отишло је из "Дневника", што у пензију, што у друге редакције, а неки су дигли руке од новинарства. Јер, чињеница је, данас није лако бити новинар у Србији, као што није лако ни борити се и изборити за дигнитет професије. Ипак, желим да верујем да ми нећемо дићи руке и да  и поред свега  још увек у нама, а поготово у младим перима која долазе, има искре због које је новинарство најлепши посао на свету. Да парафразирам друга Черчила: ово је посао који волимо не зато што га радимо, него радимо само зато што га волимо - истакао је Стајић.

Јуче су уручена и признања запосленима у "Дневник Војводина пресу" задесет, двадесет, двадесет пет, тридесет и тридесет пет година верности листу.

Телеграм 91-годишње Јелене Штајнер

Јучерашњој прослави Дана "Дневника" присуствовали су и пензионери  угледни новинари, који су четири деценије уређивали странице листа, као и остали некадашњи радници. Први пут свечаности није, из здравствених разлога, присустовала 91-годишња Јелена Штајнер, некадашњи секретар редакције и супруга Мирослава Штајнера, једног од главних уредника у листу. У телеграму истиче да је скоро цео радни век ово био њен празник, додајући да је радити у "Дневнику" била велика част, обавеза, привилегија, а често и разонода.

Градоначелникова честитка

У име Града Новог Сада, као и у своје лично име, годишњицу оснивања како је навео "нашег највећег и најпрестижнијег дневног листа у Новом Саду и Војводини", упутио је Милош Вучевић, градоначелник. У честитки Душану Влаовићу, генералном директору "Дневник Војводина прес, пише: "Такође бих искористио прилику и да Вам пожелим да наставите с радом, залагањем, стручношћу и пожртвованошћу и надаље чините све како би се реноме и углед који Ваша кућа ужива очувао и још више унапредио. Уверен сам да ћете Ви лично, као и компанија на чијем сте челу, у овим настојањима истрајати, а да ће "Дневник" и у будућности представљати синоним новинарске објективности, независности, професионалности и слободе писане речи".

Најискреније честитке новинарима „Дневника" упутила су највећа струковна удружења Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси