Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Традиција "Дневника" за понос
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2014.

Аутор: Љ. М. Извор: Дневник

Традиција "Дневника" за понос

Дана, 15. новембра 1942. године, у јеку великих страдања у Војводини и у самом Новом Саду, у бази испод новосадских лица, светло дана угледао је први број “Слободне Војводине”, претече нашег листа “Дневник”.

Припреме за његово покретање почеле су у време када је Војводина окупирана, потлачена и подељена. Идеја је потекла од њеног првог главног уредника Светозара Марковића Тозе, чија бронзана биста и данас на уласку у зграду “Дневник” подсећа на традицију коју су све потоње генерације наставиле.

Једини, а уједно и најстарији дневни лист на српском језику, данашњи назив добио је 1. јануара 1953, јер су читаоци тако одлучили.

Од тог дана “Дневник” се штампа с плавим заглављем. Како су се мењала времена, тако су се мењали и “Дневникови” титулари.

Када је пропао Социјалистички савез радног народа, лист је пао под надлежност Скупштине Војводине. Онда су дошла још тежа времена па је одлучено да се спас потражи у приватизацији. Од 1. јануара 2004, лист издаје предузеће “Дневник Војводина прес”.

У протекле 72 године дневни лист на српском језику изашао је у око 25.000 бројева. Штампан је увек ћирилицом, само накратко и латиницом у тиражу намењеном северној Бачкој.

У листу је радило, или још ради, 16 књижевника, међу њима и петорица академика. По седморици су назване улице у Новом Саду, као и другим градовима и насељима. Многе новинарске награде и данас носе имена новинара “Дневника” који су у протеклих више од седам деценија и у другим медијима, као и у матичној кући, оставили печат за сва времена.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси