Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Удесетостручен број жалби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Шабић: Удесетостручен број жалби

Повереник Родољуб Шабић саопштио је данас да у области слободе приступа информацијама од јавног значаја Србија има добар и континуиран процес, али и упозорио да у односу власти према јавности још постоји мноштво проблема и неразумевања додајући да је за десет година удесетостручен број жалби тој институцији.

 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је у саопштењу поводом десет година од ступања на снагу Закона о слободном приступу информацијама рекао и да су у условима ''готово по правилу лоше примене реформских закона, грађани успели да један анонимни закон који су многи, посебно они из власти, доживљавали као 'козметички' претворе у ефикасан механизам за контролу власти од стране јавности''.

''Иако је неоспорна чињеница да се овим законом служе и медији и новинари и субјекти невладиног сектора и политичке странке и други укључујући чак и органе власти, за цео десетогодишњи период је карактеристично да убедљиво највише захтева за приступ информацијама на свим нивоима, као и жалби поверенику подносе управо грађани, далеко више него сви други заједно'', истакао је Шабић.

Како је рекао, управо чињеница да су "обични" или "мали" грађани ти који се свакодневно, у броју који се данас мери хиљадама, обраћају разним органима власти, најбоља је потврда да су потенцијали закона препознати.

''Чињеница да се великом броју захтева и удовољава онако како треба, у складу са законом, 'говори' да и све више органа власти разуме и препознаје своје обавезе према јавности'', рекао је Шабић.

Он је истакао и да је значајан допринос афирмацији закона дају појединци, групе, центри и медији оријентисани на истраживачко новинарство, као и НВО чије су активности фокусиране на транспарентност у раду власти и у располагању јавним средствима.

Шабић је поручио и да су у протеклих 10 година успели да институцију Повереника успоставе као ефикасног заштитника права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Према његовим речима, о поверењу које грађани имају у институцију говори велики и стално растући број њихових обраћања Поверенику.

''Број жалби које Повереник, по основу слободе приступа информацијама годишње прима је у протеклих 10 година удесетостручен. Укупан број предмета Повереника у 2005. години је био 437, а у 2013. години 4930, а већ сада је извесно да ће у 2014. бити још већи'', рекао је Шабић.

Наводећи да је ефикасност Повереника на нивоу од око 93 одсто успешних интервенција што је висок, веома вредан резултат и по критеријумима старих демократија, он је оценио да би тај резултат био још бољи да ''кроз цео период није изостајала подршка влада и надлежних министарстава коју су по закону дуговали''.

''Добро је што можемо себи да дозволимо констатацију да у области слободе приступа информацијама имамо процес који је добар, континуиран и иреверзибилан. Али истовремено, о чему најбоље говори огроман број жалби Поверенику, морамо констатовати да у односу власти према јавности још увек постоји мноштво проблема и неразумевања на чијем отклањању се мора упорно инсистирати и радити.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја објављен је у "Службеном гласнику" дана 5. новембра 2004. године, а ступио на снагу осам дана од дана објављивања - 13. новембра.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси