Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цензура и хајка (2)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2014.

Аутор: Предраг Сарапа Извор: Данас

Цензура и хајка (2)

Пет сати је трајао Одбор, а велики број њих је седео не проговарајући ни реч. Шта то значи? Значи да влада страх за егзистенцију да не изгубе и оно мало што добијају. Разумем, треба прехранити породицу.

 

Можда сам ја неодговоран јер не пристајем на гушење слободног говора и мишљења. За говорницом једни су се утркивали да хвале власт, а други би се стидљиво мало критички осврнули на данашње стање у медијима у Србији и уопште у српском новинарству. У сваком говору се огледао степен економске зависности од власти или повезаности газде са влашћу. Да цензура постоји и да се води хајка против мене, а ја сам само неко ко је јавно рекао, показали су и извештаји са Одбора у којима се осамдесет посто простора даје тзв. уредници Студија Б, а мени двадесет посто.

Осим тога дате су у наслову увреде које је дотична особа изнела против мене или у своју одбрану зашто цензурише Студио Б. Сетите се, прво је оправдавала цензуру моје емисије ниским рејтингом, онда су ме клеветали са екрана у два наврата по 24 часа, сада су ме назвали алкохоличарем, за неки дан ће можда наркоманом итд, итд... Све то чине да ме ућуткају и потпуно уведу медијски мрак у Србију. Вратимо се извештају са Одбора. Он је показао да је цензура на делу, а седница и закључак Одбора празна прича за поједине уреднике. Из извештаја се могло видети ко се и колико удвара власти, ко је и колико сервилан. Нажалост, неки који дижу у звезде садашњу власт некада су је пљували хвалећи њихове противнике. Очигледно да се то не чини из убеђења него из интереса. Колеге, професионалци, деградирани, цензурисани, није све пропало. Слобода се никада не добија, слобода се осваја. Немојте прекидати борбу за слободу говора и мишљења у Србији. Њима и јесте циљ да нас ућуткају, компромитују, провлаче кроз блато. Њима је добар новинар само послушник или кандидати за новинаре.

Мене провлаче кроз блато већ пар месеци, бомбардују саопштењима са ТВ екрана, али неће ме обесхрабрити да се борим за професионално и слободно новинарство и плурализам у Србији. Зар мислите да је њиховим послушницима и новинарима у покушају лако? Не, није, јер то раде због интереса, позиције и радног места. Мене могу да вређају, провлаче кроз блато, ја сам, ипак, новинар и слободан човек. Знање и душу не могу ми узети.

Први део текста прочитајте на линку: http://uns.org.rs/sr/desk/media-news/27461/o-medijskim-poslusnicima.html

Коментари (1)

Остави коментар
пон

10.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:43

ma dosta više i ovoga

UNS- ove vesti iz medija samo jašu na Sarapi i Olji. Oni su potpuno nevažni novinarčići, kojima je televizija udarila u glavu. Stavite ih u štampani medij, dobićete nepismene i nevešte novinare. Molimo UNS da ne bude žuta štampa. Ima mnogo važnijih problema od uvredjenih "zvezda".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси