Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На програму није било ни п од политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Александар Тимофејев, бивши директор и уредник Студија Б, за Право Данас

На програму није било ни п од политике

Сигуран сам да ваши читаоци знају да је потпуна бесмислица да су Демократска странка и градска власт вршили притисак на уређивачку политику Студија Б у време када сам ја био директор и главни уредник. Студио Б се као телевизија није бавила политиком ни на који начин. По мом доласку, та телевизија је постала права градска, комунална телевизија, која је била у служби тога како да грађани и гости Београда што квалитетније проведу дан.

 

Није било ни п од политике, истиче за Данас Александар Тимофејев, доскорашњи директори и главни и одговорни уредник Студија Б, коментаришући тврдње актуелне директорке да је тадашњи градоначелник Драган Ђилас потпуно контролисао програм.

- Било је и тада питања - зашто нема опозиције која ће да коментарише одлуке градске управе. Дневна политика је у нашем програму, изузев у оквиру специјализованих недељних емисија, Сарапин проблем, У центру и Од А до Ш, праћена у данима када је заседала Скупштина града са чијих седница смо сваки пут имали опширне извештаје и у време предизборних кампања. И то је било све.

Активности партија, владајућих или опозиционих, свеједно, пратили смо онда када би странке организовале хуманитарне и социјално одговорне акције за Београд, од колективног давања крви до, на пример, чишћења приобаља. Тако да су те приче о цензури Студија Б и политичким притисцима потпуна бесмислица - објашњава Тимофејев.

А да ли је било покушаја тадашњег градоначелника Драгана Ђиласа да контролише програм?

- Моји контакти са градоначелником су се сводили на то зашто су неке емисије, серије или филмови били емитовани у овом или оном термину, када је већа или мања гледаност телевизије. Ђиласу је било стало да Студио Б буде квалитетна, пристојна и гледана градска телевизија.

Уосталом, то је био једини услов који ми је поставио када ме је позвао, као професионалца а не партијског апаратчика или члана, што никада нисам био, да дођем на чело те куће. Драган Ђилас је један од ретких политичара који уме да чита податке пиплметара о рејтинзима, а и ја ту не стојим лоше, и најчешће смо причали на том нивоу. И морам да нагласим да су ти контакти били ретки.

Зашто је онда садашња директорка Ивана Вучићевић истакла да су Ђилас и његови сарадници свакодневно вршили притиске?

- То ћете морати њу да питате. Баш као што бисте могли да је питате да ли је заиста, како наводи, кључни доказ постојања цензуре то што јој је, као водитељки, скренута пажња да у програму, у време предизборне кампање, не користи хемијску оловку са знаком политичке партије.

СНС, што је тада био случај, или било које друге. Могли бисте да је питате и да ли је зато била кажњена, склоњена с програма, што су, ценим, одлике цензуре, или је била дискретно, колегијално упозорена да то не чини, јер би нас због такве, како ми је тада говорила, сасвим случајне омашке, РРА могла казнити због кршења правила извештавања током кампање.

Чињеница да водитељка током кампање држи хемијску оловку са обележјем било које странке више говори о водитељки него о томе постоји ли цензура или не. То није вредно ни оволико коментарисати.

Шта мислите због чега је укинута емисија "Сарапин проблем"?

- Не бих у то да улазим. Он је радио ту емисију свих година док сам ја био уредник Студија Б.

Чули смо тврдње директорке да та емисија није била исплатива и да нико није желео да се оглашава у том термину.

- То није тачно. "Сарапин проблем" је била једна од најгледанијих емисија на Студију Б, која је бележила озбиљне рејтинге.

Како генерално коментаришете тренутну ситуацију у медијима и оцене да су политички притисци израженији него икада пре?

- Шест месеци док сам био уредник Студија Б а СНС на власти у Београду, ја лично се нисам сусрео ни са каквим притисцима нити интервенцијама од напредњачке власти.

Није било ни позива ни покушаја утицања на уређивање програма. Потом сам од исте те власти смењен, иако сам био изабран на конкурсу и остало ми је још годину и по дана до краја другог мандата. Када сада посматрам све ово што се дешава са Студиом Б и генерално у медијима, не мислим да је то добро и нисам сигуран на шта ће да изађе.

Верујете ли да постоје политички притисци?

- Шта имамо од тога да ли ја верујем или не.

Свим силама бих се борио за Утисак

Како коментаришете укидање Утиска недеље? Мислите ли да је заиста реч само о одлуци једне приватне компаније или да иза тога стоји политика?

- И сада мислим исто што сам мислио и када сам, као уредник информативног програма Б92, био један од људи који су Ољу довели на ту телевизију. Када бих се сада налазио на месту директора телевизије на којој се емитује Утисак недеље, свим силама бих се борио да ту емисију задржим у свом програму.

Та емисија има и углед и утицај и традицију и постала је део навике гледалаца, што је веома важно за сваку телевизију. Не бих имао никакве дилеме и тражио бих модалитете опстанка.

Директорка Студија Б одбила разговор

Како би читаоци Данаса имали прилику да чују обе стране приче о цензури на Студију Б, као и о разлозима укидања емисије „Сарапин проблем“, интервју је понуђен и садашњој директорки те градске телевизије Ивани Вучићевић што је она љубазно одбила захваливши се на понуди. Како је истакла, све што је имала на ту тему рекла је на седници скупштинског Одбора за културу и информисање.

 

Коментари (3)

Остави коментар
уто

11.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:22

Kako da ne

Kako da ne. Sve je vrvelo od kritika i ukazivanja na propuste i nehat, od seče platana do izgradnje mosta. A svakodnevna rubrika kako raste škola, bila je zbilja neophodna da nas uveri u progres i brigu gradskih vlasti za stanovnike ovog grada. Neverovatno je kako neki akteri na javnoj sceni računaju na kratko pamćenje.

Одговори
уто

11.11.

2014.

Goran Šarenac [нерегистровани] у 08:43

Razdvajanje funkcija

Sopstveno iskustvo mi govori da je potrebno odvojiti menadžersku funkciju direktora od funkcije glavnog i odgovornog urednika. Ovo sa Tv Studio B je sada: ''ista meta , isto odstojanje''. I g. Timofejev i g. Vučićević su na isti način postavljeni na mesta direktora i gl. i odg urednika. Naravno, politika ih je postavila. Da li će oni nekada biti ,sa svojim sposobnostima,direktori privatnog medija?. Vreme će pokazati.

Одговори
пон

10.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:12

Ma, da!

Nije bilo politike? Kao onda dok je vodio tabloidno "Od trača do istine...". A muški je, kad su ga smenili, priznao kako ga je politika dovela i odvela. Timofejev je produkt dosovske i na taj način školovane, ne samo kod nas, novinarske generacije koja traje dok valja. Tako je, a i biće nadalje. Ivana je slična. Studio B konstanta slika i prilika našeg žurnalizma. Vešti profesionalci, poput Gorana Milića, znaju da priču umotaju u oblande, pa tek možda na kraju osetiš kakvu ti je kašu priredio - tako je činio preko Yutela, TV Zagreb, sada opet iz Sarajeva, sve na način kako je na kraju beogradske karijere sprovodio. U tome je vic. Pametni gledaoci i čitaoci shvataju, ani jedno udružewe, naročito ne NUNS, to ne može i neće da spreči.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси