Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поновно суђење због претњи новинару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2014.

Аутор: З. М. Извор: Данас

Виши суд у Нишу укинуо пресуду поводом „упозорења“ уреднику Јужних вести Предрагу Благојевићу

Поновно суђење због претњи новинару

Виши суд у Нишу укинуо је пресуду нишког Основног суда којом су бивши директор Градске топлане Милутин Илић (64) и његови сарадници Добривоје Станимировић (58) и Мија Јанковић (54) ослобођени оптужби да су претили уреднику „Јужних вести“ Предрагу Благојевићу и угрозили му сигурност. Виши суд је оценио да је пресуда Основног суда заснована на „погрешно и непотпуно утврђеном чињеничном стању“, а да су њени делови „нејасни“.

 

Наложено је поновно суђење, а прво рочиште заказано је за 11. децембар. У поништеној пресуди Основног суда, коју је потписала судија Марија Свилар Петковић, оцењено је да „изјаве“ које су Благојевић у упућивали Илић, Станимировић и Јанковић „немају карактер претње“.

По мишљењу суда, њихове изјаве „не стављају оштећеноме у изглед да ће он или њему блиско лице бити нападнуто, односно да ће им бити нането какво зло“.

Уредник Јужних вести Благојевић је априла прошле године пријавио полицији да је примио низ претњи након серије текстова о корупцији, партијском запошљавању и спорним набавкама алкохолног пића у Топлани.

Он је навео да га је најпре тадашњи директор Топлане Илић питао: „Да сте такву ствар објавили у Америци, да ли бисте живи дочекали јутро?“, а на питање Благојевића да ли да то схвати као претњу одговорио:“ „Да ви кажете да ја лажем, а ја да вас милујем и мазим, то неће моћи“.

Нешто касније Илићев сарадник у Топлани Станимировић, представљајући се као „пуковник Добривоје из Приштине“, и „телохранитељ Мија Јанковић“, телефонски су га „упозорили“ да је „држави направио проблем“ и поручили да се „не игра ватром“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси