Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о информисању прихваћен у начелу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2009.

Извор: РТС онлајн

Закон о информисању прихваћен у начелу


Начелно усвојене измене и допуне Закона о јавном информисању. У Парламенту почело изјашњавање о амандманима. На дневном реду седнице је гласање о укупно 24 законска предлога. Највише интересовања у јавности изазвали предлози закона о информисању и просторном планирању и изградњи.

Посланици Скупштине Србије почели су изјашњавање о 24 законска предлога са последње ванредне седнице, о којима су расправу завршили пре месец дана.

Измене и допуне Закона о јавном информисању, око кога се готово два месеца водила интензивна полемика у јавности, усвојене су у начелу тиме што је, од укупно 249 присутних посланика, за усвајање гласало 125, а у току је гласање о појединостима.

Интресовање јавности изазвао је и Предлог закона о просторном планирању и изградњи, који предвиђа легализацију бесправно изграђених објеката до момента ступања закона на снагу.

Легализација дивље градње, првобитним текстом, била је омогућена за објекте изграђене до 13. маја 2003.године.

Међутим, Влада је, на иницијативу градоначелника Београда Драгана Ђиласа, усвојила амандман којим је то проширено и на објекте направљене до ступања закона на снагу.

Посланици су током петнаестодневног рада на претходној ванредној седници разматрали и сет закона из области здравства, међу којима и предлог о лечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења, којим се први пут регулише та материја у Србији.

Измене и допуне Кривичног законика

Скупштина Србије разматрала је и предлоге осам закона из области правосуђа везаних за кривични поступак.

Уколико Парламент усвоји Предлог закона о изменама и допунама Кривичног законика, "олако коментарисање" судских одлука биће санкционисано.

Јавно коментарисање судских поступака и ометање правде убудуће ће представљати кривично дело и све изјаве везане за судски поступак, чија је намера да повреде претпоставке невиности и независности суда, као и позивање на неизвршење судских одлука и спречавање носилаца правосудних функција у вршењу њихових дужности, биће строго санкционисано.

Законом је проширен и круг оних чије ће угрожавање сигурности и живота бити строже санкционисано, па ће ту заштиту, осим председника Србије, премијера, појединих носилаца правосудних функција, уживати министри, посланици и "особе које обавља послове од јавног значаја у области информисања".

Посланици републичког парламента треба да се изјасне и о предлозима закона о култури, о сарадњи са међународним кривичним судом, изменама и допунама закона о извршењу кривичних санкција, о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала.

Такође, гласаће и о предлозима Закона о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала као и о изменама и допунама Законика о кривичном поступку и Предлогу закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Предлози закона из области образовања

Највише законодавно тело одлучиваће и о предлозима закона из области образовања - о основама система образовања и васпитања, о уџбеницима и другим наставним средствима, као и о законима из области урбанизма и грађевине - Предлогу закона о државном премеру и катастру, социјалном становању, фонду за заштиту животне средине.

Пред посланицима је и одлука о сету здравствених закона - предлозима закона о јавном здрављу, о трансфузиолошкој делатности, трансплантацији органа и трансплантацији ћелија и ткива.

Посланици ће гласати и о Предлогу закона о националним саветима националних мањина и предлозима закона о потврђивању два финансијска уговора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси