Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О медијским послушницима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2014.

Аутор: Предраг Сарапа Извор: Данас

Предраг Сарапа, новинар Студија Б, лични став

О медијским послушницима

У црној прекраткој хаљини, изражено високим штиклама и свеже исфенирана у високи дом највишег законодавног тела, охрабрена и инструисана шта да каже, ушетала је кандидат за новинара, тренутно устоличена на трон СТУДИЈА Б.

 

Поносито и храбро као некада политички комесари газила је скупштинским ходницима док су штикле одзвањале спрат ниже и више.

Иако постоји кодекс облачења у овом високом дому, који новинари морају поштовати, за дотичну персону то правило на важи. Да, кодекс поштују новинари, али не и кандидати за новинаре или новинари у покушају, па одатле ова особа црпи снагу да тако обучена дође пред представнике народа и законодавну власт.

Заправо, то су кандидату за новинара и једини адути да буде ту где јесте, па што да их не користи.

Познајући капацитете и опште знање кандидата за новинаре, верујем да је уложила пуно труда и пуно се припремала, чак и испред огледала, за свој театрални наступ. Не знајући ништа о новинарству, новинар у покушају је почела да вређа по већ испробаном рецепту, што је већ чинила користећи градски јавни сервис.

И замислите како је новинар у покушају показала оданост партији. Носила је хемијске оловке СНС у јутарњем програму и бивала прогањана. Ко је то прогањао новинара у покушају и ко је чуо за овог кандидата за новинара док није како тврди сама носећи оловке СНС и још нешто... добила функцију коју није могла ни да сања. Драге маме, васпитавајте своје кћерке да носе страначке оловке, кратке сукњице и штиклице и ево функције.

Да ли се то зове политичка спонзоруша или има неки други назив? Али, то више говори о ономе ко постави новинара у покушају да води јавни сервис двомилионског града него о самом кандидату за новинара. Дај боже да новинар у покушају зна уопште дефиницију цензуре. Новинар у покушају је амбициозан, али у сталном грчу и страху да не изгуби позицију која му ни по чему не припада. Новинар у покушају грчевито се држећи за своју фотељу у страху да је не изгуби зна само да мора да хвали онога ко је посадио на ту фотељу.

Не дај боже, ако остане без фотеље, шта ће рећи тетке, стрине, комшинице, даљи рођаци. Живки би то тешко пало јер се много покондирила, а и не би било више позирања испред камера и сликања за новине. Без обзира на клевете, које ће наравно доказивати на суду, новинар у покушају мене можда и дубоко уважава јер сам јој дао прилику да је анонимну и непознату упозна шира јавност. Но, причајмо мало директније.

Данас треба бити глув и слеп да се не види да је на делу цензура и аутоцензура. Студио Б је посебна прича и више и не личи на себе. Шта то значи? Емисије нестају.

Професионални и квалитетни новинари се смењују, деградирају, понижавају док се на њихова места постављају партијски послушници, аматери, новинари у покушају, а они све то ћутке гледају и трпе.

Наставак у понедељак

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси