Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ромићу и Радоњићу продужен притвор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

Ромићу и Радоњићу продужен притвор

Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, осумњиченима за убиство новинара Славка Ћурувије, продужен је притвор за још 30 дана.

 

Апелациони суд у у Београду потврдио је решење Специјалног суда којим је поново продужен притвор двојици бивших припадника Државне безбедности Србије Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, осумњиченима за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

Притвор им је продужен за још 30 дана, рекла је Танјугу портпаролка суда Мирјана Пиљић. 

По налажењу Апелационог суда, првостепени суд је дао јасне и логичне разлоге за продужење притвора, који не садрже противречности и нејасноће, додала је она. 

Иначе у току је допуна истраге против Радоњића, Ромића, као и тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића и припадника резервног састава тог ресора Мирослава Курака због убиства Ћурувије коју спроводи Тужилаштво за организовани криминал. 

Сви су оптужени за кривично дело тешко убиство. 

Марковић се терети да је то дело извршио у подстрекавању, а остали су оптужени као саизвршиоци. 

Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница. 

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, у времену између 16.39 и 16.45 сати. 

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије. 

Кључни сведок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара ове године је некадашњи припадник ДБ, односно командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија. 

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара дао исказ тужилаштву у ком је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији. 

Са Ћурувијом је у време убиства тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је сведочила у истрази током које је саслушано више десетина сведока, а последњи је сведочио у среду некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић. 

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС. 

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. 

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. 

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и сада им се поноо суди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси