Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула Весна Бјекић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2014.

Извор: БИРН

Преминула Весна Бјекић

Наша драга колегиница Весна Бјекић, која је у БИРН-у од самог оснивања, преминула је у среду, 5. новембра. Комеморација ће бити одржана у понедељак 10. новембра, у 16 часова у просторијама БИРН-а, Коларчева 7, V спрат.

 

"Весна Бјекић је била поуздан колега, добар пријатељ и на неки начин наш анђео чувар. Увек је била спремна да подсети млађе новинаре у БИРН-у на период Милошевићеве владавине и како је тада било бавити се новинарством. Упозоравала је и на опасност да се недавна прошлост може поновити. Била је ризница сећања, увек у стању да се сети имена и  датума", каже регионална директорка БИРН-а Гордана Игрић.

"Много ће нам недостајати. Биће необично и болно увече отићи из канцеларије, а не видети је у њеној добро познатој столици, како остаје последња. Ја ћу је увек замишљати онако како је она сама замишљала себе, док у мору плива према хоризонту."

Рођена 1952. године у Ариљу код Чачка, Весна је током дуге новинарске каријере радила за “Политику”, “4. Јул”, “YУ Панораму”, “Ревијалну штампу”, бројне локалне новине, као и за хрватски недељник “Данас”.

У време распада Југославије, 1992. године, није била спремна да подлегне било каквој врсти притиска, па је у доба владавине Слободана Милошевића изгубила посао. Деведесетих није пропуштала ниједан протест против Милошевићевог режима.

Почела је да ради као самостални новинар 1993. године, а до 2000. је била кључни члан регионалне Алтернативне информативне мреже (АИМ). Након тога је постала и редован сарадник Института за мирнодопско и ратно извештавање (IWPR), а након краћег времена је постала пословни секретар у српској канцеларији IWPR-а, која је потом прерасла у БИРН канцеларију.

Блиска пријатељица Јованка Матић каже да је Весна била мала новинарска енциклопедија. "У њено памћење са мноштвом информација о веома разноврсним догађајима, личностима, местима, околностима, увек се могло поуздати. Али и у свему осталом, она је била личност на коју се могло ослонити, за коју знате да вас никад неће изневерити. У њеној великој особи, све је било велико: радозналост према животу, темељност, вредноћа и одговорност у послу, лојалност према организацији у којој ради, несебичност у односима са пријатељима који су трајали деценијама."

"Умела је аналитички и критички да мисли, да разликује суштину од форме, да упорно трага за кључним информацијама. Умела је да се не боји, да ужива у лепоти, путовањима, књигама и ситницама, да се достојанствено носи са личним проблемима било здравстене, финансијске или друге врсте, да се радује туђим успесима, да прави дивне колаче и кад сама не сме да их једе, да препозна доброту у људима и да им ненаметљиво поклања своју."

У протеклих десет година, Весна је водила канцеларију БИРН регионалне мреже у Београду и координирала је превод и уређивање свих БИРН-ових текстова на српском, босанском и хрватском језику.

Током свих ових година, била је кључни део БИРН-овог тима и блистави пример посвећености, одговорности и подршке. Људи су долазили и одлазили, организација се увећала неколико пута, по величини и броју активности, али Весна је све време била ту, у добру и у злу, у кризи и у време славља, као сведок и учесник свих наших борби и победа.

Често је долазила прва, а одлазила последња. Увек је била спремна за расправу о политици, али и за добру шалу. Једина ствар која је за њу претстављала подједнаку страст као посао била је јога. Ни за шта на свету није пропуштала час јоге.

Била је једина која је у потпуности могла да савлада компликовану српску бирократију. Она је са лакоћом организовала све наше званичне догађаје, као и свако пресељење наших канцеларија, пошто је организација са годинама расла. Била је особа којој сте могли да се обратите за многе ствари, од тога да је једина знала тајну формулу да овлада чудовишни штампач, који је излуђивао све у канцеларији, до савета о томе како смршати или оставити цигаре.

Канцеларија никада више неће бити иста. Бескрајно ће нам недостајати. Нека почива у миру.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси