Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бјанкони: Важна финансијска стабилност РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2014.

Извор: РТВ

Бјанкони: Важна финансијска стабилност РТВ

Шеф Политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони изјавио је данас у Новом Саду да се Европска унија залаже за независност медија на језицима националних мањина у Србији. Бјанкони је на скупу посвећеном будућности мањинских медија рекао да сви имају обавезу да обезбеде уређивачку и финансијску независност медија на језицима мањина.

 

"Медији који су ослобођени политичког утицаја предуслов су за развој демократије у друштву", поручио је Бјанкони.

Додао је да је посебно важно да се обезбеди финансијска стабилност Радио-телевизије Војводине, која емитује програм на десет језика, по чему је јединствена у Европи.

Према његовим речима, на Радио-телевизији Србије постоји доста простора за напредак у извештавању на језицима националних мањина, што је и обавеза државног јавног сервиса, који треба да служи јавном интересу, у шта се убраја и емитовање програма на мањинским језицима.

Лука Бјанкони је рекао да би Регулаторно тело за електронске медије "можда требало" да услови добијање дозвола за емитовање тако што ће захтевати од емитера да имају и програм на мањинским језицима у мултиетничким срединама.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да ће подзаконски акти за примену три нова медијска закона бити донети током новембра, односно у законом предвиђеном року.

Он је рекао да Министарство на том пољу сарађује и са ОЕБС-ом и другим организацијама, међу којима је истакао Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Балканску истраживачку мрежу (БИРН).

Мирковић је објаснио да је НДНВ урадио веома интересантну студију о финансирању медија на локалу, односно о томе како би то требало да изгледа у будућности, док је БИРН урадио значајно истраживање о финансирању медија на локалном нивоу.

Државни секретар је новинарима рекао да би било "много здравије" да је приватизација медија завршена на време, а не да је прекинута 2007. године, пошто је у то време економска ситуација у Србији била далеко боља него данас.

Помоћник покрајинског секретара за културу и информисање Калман Кунтић рекао је да се земља налази пред великом дилемом како обезбедити опстанак и самоодрживост не само медија на мањинским језицима у Србији већ медија у Србији уопште.

Он је оценио да је новинарство важна али потцењена професија у Србији, а новинари спадају у ред слабије плаћених људи.

Трећу регионалну конференцију посвећену медијима на језицима мањинских заједница "Ново време и модерни медији" организовали су дневни лист Мађар со (Magyar Szo) и Heror media point.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси