Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драган Бујошевић: Таблоиди воде политику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2014.

Аутор: Александра Коцић Извор: studnel.com

Драган Бујошевић: Таблоиди воде политику

Трибина под називом Стање медијских слобода и новинарство у Србији, одржана је данас на Филозофском факултету у Нишу. Гост трибине био је Драган Бујошевић, водитељ емисије Став Србије, која се емитује на Првој српској телевизији. Он је у пуном амфитеатру одговарао на питања студената новинарства, али и њихових колега са других департмана. На тему медијске слободе, али и новинарства уопште, разговарали смо са нашим гостом.

 

Колико медији утичу на обликовање политичке сцене у Србији?

Драган Бујошевић: Нажалост, не много. Мислим да много више политичка сцена утиче на медије. У Србији се тренутно дешава нешто што се никада до сада није догодило, а то је да таблоидни медији воде политику. Оно што ће бити политика, заправо и сазнајемо кроз таблоидне медије, а то је јако лоше за друштво у Србији.

Колико сами политичари утичу на медије?

Драган Бујошевић: Претпоставка је да утичу много. Зато што се увек полази од тога да власници медија хоће да погоде шта политичари мисле у неком тренутку и шта њима одговара. Покушавају да своје медије уређују тако да не нервирају много политичаре. Они на тај начин утичу на медије због тога што се погађа шта би они желели, а шта не би желели да виде у медијима.

Можете ли да направите паралелу између слободе коју медији имају данас и слободе коју су имали деведесетих година?

Драган Бујошевић: Тада су постојали медији који су били отворено против власти Слободана Милошевића. Мислим да у Србији данас не постоје јасно опозициони медији, али има оних у којима се са мало више критике пише о раду Владе, премијера него у неким другим медијима. Ту, пре свега, мислим на недељник Време и, евентуално, у некој мери, недељник НИН. Остали немају ту врсту критичке оштрице као што имају та два медија.

Кога бисте волели да доведете у своју емисију?

Драган Бујошевић: Углавном сам све људе које сам хтео успео да доведем у емисију. Наравно да постоје они које сам звао и који нису дошли из хиљаду разлога, иако су то некада били неки објективни разлози, а некада и не толико. Али немам ту неку жељу да неког сад посебно доведем. Мислим да су сви, који је требало да дођу, били у мојој емисији.

Дуго сте се бавили и телевизијским и штампаним новинарством. У ком сте се више пронашли па Вам је драже?

Драган Бујошевић: Штампано новинарство је за мене право новинарство. Телевизија вам је, шта год да урадите са њом, увек нека врста естраде. Ја мислим да је већина новинара штампаних медија показала да уме да ради и на телевизији и да се тамо одлично сналази. Нисам сигуран да су новинари који су поникли на телевизији тако добро прошли и у штампаним медијима. Више волим штампано новинарство.

Шта би један новинар требало да има да би могао да буде добар новинар?

Драган Бујошевић: Мора да има страшно много знања. Мора да има ту неку врсту самоубилачке храбрости. Мора да има неку врсту смирености када расуђује о људима, из простог разлога што сви ми када судимо − грешимо. То је саставни део људског живота. Мора да има јако велики круг људи које познаје и са којима може да разговара, људе код којих стално може да проверава шта он мисли и шта он зна.

Које савете можете дати младим новинарима − како они треба да се баве новинарством?

Драган Бујошевић: Нека се баве како њима одговара. Има новинара који никада нису имали ниједан проблем, јер су све време радили низ длаку. Они који су имали проблем − ишли су уз длаку. Увек навијам за оне који иду уз длаку.

Повод трибине био је трећи рођендан Студентског дневног листа.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

07.11.

2014.

živi kao cvet u pustinji [нерегистровани] у 14:49

BLAGOSLOVI DUŠE MOJE

Novinar,sa višegodišnjim stažom i svakojakim iskustvom,na pitanje,znatiželjnog studenta,koliko mediji utiču na oblikovanje političke scene Srbije,odgovara."Na žalost ne mnogo".Je li se to Dragan baš toliko izolovao od političke scene,da samo čuje krike:"tabloidi,tabloidi,život nam zagočaše...?
I naravno,na pitanje,koliko političari utiču na medije,odgovara."Predpostavka je da utiču mnogo".Ama,ti mladi ljudi nisu došli da slušaju predpostavke.Predpostavka je "zato što se uvek polazi od...".Verovatno od neke vračare,šta bi drugo?
O slobodi medija danas i one koja je bila,tih pustih,devedesetih,reče,sa očiglednom setom na srcu:"Tada supostojali mediji koji su bili otvoreno protiv vlastiSlobodana Miloševića".I opet "mislim" da u Srbiji danasne postoje "jasno",ali ima i "onih u kojima se malo više..."
I na samom kraju ove trambuline,na pitanje,koje savete može dati mladim novinarima-kako oni da se bave novinarstvom,rekao bih,sasvim iskreno i iz duše odgovori:"Neka se bave kako njima odgovara,ja uvek navijam za one koji idu uz dlaku".
Čudi me jedino,pomalo i zabrinjava,zašto ne reče tim mlaim ljudima da je jedno biti navijač,a sasvim nešto drugo učesnik u igri.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси