Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари са два списка о две врсте цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 11. 2014.

Аутор: Драгољуб Петровић Извор: Данас

На лицу места - Како је репортер Данаса видео Одбор за културу и информисање Скупштине Србије, где се јуче расправљало о стању у медијима

Новинари са два списка о две врсте цензуре

Било је то овако - кад је Ивана Вучићевић, нова директорка и главна уредница Студија Б, још водила јутарњи програм, у време власти Драгана Ђиласа, једног јутра јој се омакло па је у емисију понела и хемијску оловку са логом Српске напредне странке.

 

Тадашње уредништво и Надзорни одбор су јој одмах после емисије са СНС оловком скренули пажњу на овај пропуст. Што ће рећи, била је изрибана због неприкладне оловке. Међутим, Вучићевићева се сетила да у једну од следећих емисија понесе хемијску оловку са логом Демократске странке. Тада јој нико ништа није рекао.

Поента ове приче била је да данас на слободном Студију Б можете да водите емисије са којом год хемијском оловком вам воља, једино не можете да гледате "Сарапин проблем". Ово се, поред осталог, могло чути на јучерашњем Одбору за културу и информисање Скупштине Србије, где се расправљало о цензури у медијима, а коме су присуствовали и новинари, позвани по основу два списка. Један списак је саставила СНС, а други ДС.

Све је почело у 10 сати у малој сали Дома Народне скупштине. Одмах је примећено да чланови одбора Зоран Живковић и Владимир Павићевић читају Данас. Саша Мирковић (СНС) понео је хрпу ЦД-ова на којима је нарезао доказе да у Србији нема цензуре, односно да на његовој Телевизији Бест из Зајечара гостују политичари из свих партија.

Владимир Ђукановић (СНС) такође је рекао да се данас опозицији у медијима даје више простора. Зоран Живковић (НС) му реплицирао да је он "уредник емисије са кафанским столом", јербо је Ђукановић, поред што је посланик, и водитељ емисије "На кафи са Ђуком" (ТВ Коперникус), где са гостима ћаска за столом са карираним столњаком. Живковић је још објаснио да је данас у Србији већи проблем са дезинформацијама него са информацијама. Упитао је министра Ивана Тасовца и зашто РТС јуче по подне четири сата директно преноси дочек француског премијера за кога већина не зна ни како се зове. Тасовац после изашао из сале, па му је Живковић још рекао како је отишао да "изгугла" како се зове француски премијер. Потом се Драган Ј. Вучићевић, власник Информера, побунио што политичари не дају новинарима да кажу шта имају, па му је Живковић у пролазу нешто добацио. Према сведочењу Вучићевића, рекао му је: "Смраду." После је Вучићевић објаснио да је то доказ да у Србији постоји апартхејд и подела новинара, "јер да је неко из СНС, рецимо, Гоци Суши рекао да је смрад, већ би путовао у Централни затвор". Неки у сали су се насмејали, а неки преврнули очима.

Филозоф Иштван Каић потом је прозвао Бојана Цвејића из Данаса да је по налогу ДС написао текст где се пита - у ком својству је Каић позван на Одбор. Осврћући се на тврдње СНС да је Каић најцензурисанија особа у Србији јер Политика и Данас неће да му пуштају текстове, Љиљана Смајловић је објаснила да је у Политици "штампала 100.000 словних знакова Иштвана Каића", додавши да СНС заправо протестује због необјављивања Каићевог текста о Ољи Бећковић.

- Бојим се да функционери СНС тако показују да не крију задовољство због скидања једне култне емисије са програма, јер Каић у том тексту опањкава Ољу Бећковић - рекла је Смајловићева.

Каић је после објаснио да је он по занимању "самосталан аутор", те да "заступа сопствено мишљење". Он је затражио да, као што смо видели уговор са Етихадом, видимо и уговор Б92 и ПГ Мреже о "Утиску недеље".

Вукашин Обрадовић из НУНС рекао је да данас у Србији постоје "новинари и пропагандисти", док је Д. Ј. Вучићевић упитао - да ли цензуру у Србији спроводи "зли Вучић" или је пак то "један што има презиме као усисивач". Дошаптавањем у скупштинским клупама присутни су закључили да мисли на амбасадора САД који се презива Кирби. Колега који је седео иза новинара Данаса, шапатом је приметио: "Ови нас изгледа зајебавају."

У салу је у међувремену ушао и Предраг Сарапа, обучен ко да ће да води емисију - дакле одело & кравата. Таман тад за говорницу је изашла директорка Студија Б, обучена такође ко да ће да води емисију - дакле кратка сукња и високе штикле. Онда је она рекла да емисија "У центру" није скинута, већ је аутор сам тражио да га скину, те је он сад њен помоћник, док је Сарапа, како је истакла, скинут јер је емисије водио у "видно алкохолисаном стању". На то је реаговала председавајућа, рекавши да такво етикетирање није у реду, док је Сарапа директорки добацио: "А ти си емисије водила видно неприкладно обучена."

После овог "инцидента" проглашена је пауза. Директорка Студија Б је онда опет добила реч, те додала да је Сарапа "кршио радну дисциплину", те једнострано позивао госте у емисију, док се сад у њену емисију "Панорама" позивају гости са свих страна (у последњој су, рецимо, гостовали министар Стефановић & министар Селаковић, приметиле су колеге из скупштинских клупа).

Још је додала да је Сарапа више времена проводио у "једном оближњем објекту" него у редакцији, те да је Ђилас често интервенисао на уређивачку политику Студија Б. Сарапа се јавио за реплику, али је реч добила професорка Сњежана Миливојевић, која је истакла да је изненађена "потпуно увредљивим таблоидним говором у Скупштини који је чула данас".

Приметила је да су се многи током расправе такмичили ко ће бити "безобразнији и дрскији", додавши да је "стање у медијима катастрофално". Извинила се и рекла да мора да напусти Одбор. Онда је Одбор напустио и новинар Данаса, јер је у међувремену сазнао да расправа нема ограничење и може потрајати до ујутру.

Ето, тако је то било.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси