Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Има ли цензуре у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2014.

Извор: Бета

Има ли цензуре у медијима

Посланици опозиције у Скупштини Србије оценили су у четвртак да у Србији влада цензура и да извршна власт гуши слободу медија, док владајуће странке сматрају да слободе медија има више него раније. Посланик опозиционе Нове странке Владимир Павићевић рекао је на седници скупштинског Одбора за културу и медије да извршна власт гуши слободу медија, а највише и најтеже премијер Србије Александар Вучић, директним притисцима.

 

Као пример директног притиска Павићевић је навео то што је Оља Бечковић, ауторка Тв-емисије "Утисак недеље", изјавила да ју је премијер после једне емисије звао телефоном.

Павићевић је рекао да је то потврдио и сам премијер на једној конференцији за новинаре речима: "Па шта, и она је мене звала!".

Павићевић је упитао министра културе и информисања Ивана Тасовца који је присуствовао седници, како је могуће да се, као ресорни министар, ни једном није изјаснио о томе.

Посланица Демократске странке Александра Јерков питала је министра Тасовца ко је оборио сајт Пешчаника што је уцињено пошто је на том сајту објављена анализа у којој се тврди да је докторат министра унутрашњих послова Небојше Стефановића плагијат.

Она је оценила да систематски нестају програми и емисије из којих долази критичко мишљење, и да је то било и у случају Пешчаника, а да до сада јавност није обавештена о томе ко је оборио сајт.

Иван Тасовац је одговорио да он ради у Министарству културе и информисања, а не у Тужилаштву за високотехнолошки криминал и да је то адреса на коју треба да се обрате.

Посланик СНС Мирко Крлић је рекао да је аутоцензура коју помињу представници опозиционих странака, "социјална категорија", односно да се људи плаше да не изгубе посао па себе цензурису.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић је оценила да је лоше што је за опозицију главни проблем ко руши сајтове, а за СНС то што нема довољно Иштвана Каића у Политици.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић оценио је да је медијска сцена оптерећена цензуром и гушењем критичке мисли. "Цензура је када премијер на конференцији за новинаре не добије ни једно критичко питање, а када се оно и постави, новинар добија личне етикете и увреде", казао је он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси