Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко треба да прича о медијима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 11. 2014.

Извор: Танјуг

Ко треба да прича о медијима?

Седница Одбора за културу и информисање протиче уз жучну расправу представника владајуће коалиције и опозиције, а своја излагања започели су и новинари.

Седница је на кратко прекинута после само пола сата због неслагања око примене пословника и ограничења времена за дискусију представницима медија.

Та тема је и после наставка била предмет расправе, јер су посланици опозиције говорили о стању у медијима, да би их махом посланици СНС оптуживали "да тако опструирају седницу, јер не дају новинарима да се изјасне".

Посланик Нове странке Владимир Павићевић је рекао да је демократска пракса да министри дају одговоре посланицима и да посланици говоре на Одборима, али да се понашањем владајуће коалиције крше демократска начела. 

Он је рекао да нико не спори да су усвојени нови закони, да су за њих стигле и неке похвале, али је истакао да је тема ове седнице цензура и чланови Устава и Закона о јавном информисању који пропистују да у Србији нема цензуре и да је јавно информисање слободно. 

"Овде нема ниједан човек, посланик или новинар, који макар нема снажну сумњу у то да постоји цензура и тешко гушење слободе медија", рекао је Павићевић. 

Он је поновио неколико примера, који су се у јавности спомињали као пример цензуре и притиска на медије, а затим упутио директно питање министру културе и информисања Ивану Тасовцу о његовом ставу. Ипак, министар је провео за говорницом само неколико тренутака и рекао да "апелује на представнике медија да кажу шта мисле". 

Уследило је још неколико позива из СНС да се опозициони посланици не јављају, као и довикивање из клупа и оштрија тонови током дискусије са председницом Одбора Весном Марјановић (ДС), која је рекла да ће бити приморана да позове обезбеђење уколико се добацивање настави. 

Реч су потом узели председници новинарских удружења Љиљана Смајловић (УНС) и Вукашин Обрадовић (НУНС).

Раније, седница Одбора за културу и информисање прекинута је после само пола сата након паузе због неслагања око пословника и дискусије о дозвољеном времену за обраћање новинарима. 

Члан одбора из СНС Владимир Ђукановић инсистирао је на томе да новинари имају право да говоре 10 минута, јер се "Закон о информисању тиче свих новинара који седницу прате". Председница Одбора Весна Марјановић одговорила је да је онда требало прихватити раније позиве на јавна слушања, која нису одржана, јер ее тада могло више разговарати о слободи медија. 

Она је објаснила да се Ђукановићевим предлогом крши пословник, али је навела да ће његов предлог ипак ставити на дневни ред уз то упозорење. 

На то се јавио и посланик СНС Саша Мирковић који се сагласио са својим страначким колегом да присутни треба дуже да расправљају о „цензури“, и додао да за то не треба ограничавати време. 

"Имамо све време овог света да расправимо овакав закон и мислим да су за то и посланици који нису чланови овог одбора. Мислим да време дискусије не треба да ограничавамо", рекао је Мирковић. 

Посланик Нове странке Зоран Живковић прокоментарисао је да је стање у медијима такво да не треба ограничавати време расправе. 

На седници одбора је говорила и посланица ДС Александра Јерков која је подсетила да су посланици СНС четири пута одбили предлог да се организује јавно слушање, те да ово није јавно слушање већ седница Одбора за информисање. 

"Да сте прихватили четри пута јавно слушање онда бисмо могли да разговарамо о томе на који начин ће се гости обраћати скупшини и медијима, а посто нисте, пословник је веома јасан на који начин се седница одбора организује", казала је Јерков и упитала Ђукановића да ли се Одбору обратио као грађанин или као посланик „пошто има две личности“. 

Слична ситуација догодила се пре две недеље када је седница тог одбора такође прекинута јер чланови одбора већине и опозиције нису могли да се договоре око дневног реда. 

Седници присуствују министар културе и информисања Иван Тасовац, као и директори, уредници и новинари београдских медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси