Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС мора да плати милион евра за ауторска права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2014.

Аутор: М. Р. Петровић Извор: Политика

РТС мора да плати милион евра за ауторска права

РТС је изгубио један од спорова са СОКОЈ-ем и мораће да плати 120 милиона динара (милион евра). Представници Јавног сервиса и организације која штити права музичких аутора, међутим, тврде да су пред договором о вансудском поравнању.

 

Тим договором биће обухваћена сва дуговања РТС-а према СОКОЈ-у, која су тренутно предмет судског спора. За претходних седам година, како „Блиц“ незванично сазнаје, дуговања РТС-а износе око 700 милиона динара, односно око шест милиона евра. У случају договора, РТС би СОКОЈ-у ипак платио мање.

Да су се РТС и СОКОЈ скоро сагласили потврђује и генерални секретар Јавног сервиса Станислав Вељковић, који очекује да у наредне две недеље буду утаначени сви детаљи око накнаде свих дуговања РТС-а, али и око модела по којем ће убудуће та кућа плаћати обавезе према СОКОЈ-у.

- Тачно је да имамо више спорова са СОКОЈ-ем, као и да је један правоснажно решен у њихову корист, али је реч о мање од 120 милиона динара. На корак смо од постизања договора, и то на обострано задовољство - објашњава Вељковић.

У СОКОЈ-у нису хтели да коментаришу ту вест.

Читав проблем настао је, како каже Вељковић, због тога што се у РТС-у нису слагали са званичним тарифником СОКОЈ-а, тј. начином на који се обрачунавају трошкови за коришћење музике у програму Јавног сервиса.

- На основу наших финансијских извештаја они су месечно потраживали и по 12-13 милиона динара. Годишње је то у просеку било око 100 милиона динара. Проблем је, међутим, што су они у основицу за рачунање процента који би се давао СОКОЈ-у рачунали и приходе од претплате. Став РТС-а био је да се проценат може одређивати само на основу суме коју смо добијали од маркетиншког прихода у музичким емисијама - каже Вељковић.

Парадокс је, како каже, и у томе да годишња улагања РТС-а у музички програм нису прелазила пола милиона евра, док је Сокој тражио да им се на име заштите ауторских права уплати двоструко више.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси