Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјуг - 71 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2014.

Извор: Танјуг

Танјуг - 71 година

Петог новембра 2014. навршава се 71. годишњица оснивања Новинске агенције Танјуг.

Новембра 1943. свет се налазио у јеку великог рата. Западне силе и Совјетски Савез припремале су се за Техеранску конференцију, на том скупу одређене су основне смернице света какав је требало устројити након окончања Другог светског рата, најразорнијг који је свет видео.

Пораз, потпуни и коначни, нацизма, отварао је наду да ће бити створен нови бољи свет.

Танјуг је основан у склопу припрема за Друго заседање АВНОЈ-а.

Основни задатак новоформиране агенције био је да јавност у окупираној Југославији као и савезнике у Другом светском рату информише о отпору против нацистичког окупатора у Југославији.

ТАНЈУГ ЈАВЉА... ТАНЈУГ ЈАВЉА...

Танјуг се први пут јавности огласио 5. новембра 1943. Тог дана уласком совјетских јединице у Кијев, у склопу масивних војних операција на Источном фронту, започело је коначно ослобођење тог града, довршено наредног дана.

Један од симбола отпора нацизму, међу Немцима, Бернард Лихтенберг, католички свештеник, који је први после погрома над Јеврејима познатог као - Кристална ноћ, јавно дигао глас против масовног лудила, трагично је страдао тог 5. новембра 1943. у заточеништву, приликом транспорта у логор Дахау.

У Форт Шеридану у Илиноису, тог је 5. новембра рођен Сем Шепард прослављени амерички глумац и филмски режисер.

Петог новембра 1943. у Београду је радило пет позоришта и 17 биоскопа.

У емисији "Љубавни снови" Радио Београда уживо је певао првак београдске опере Жарко Цвејић.

У београдском Народном позоришту (тада Српско народно позориште) приказиван је "Колега Крамптон" Герхарда Хауптмана. Главне улоге играли су Олга Спиридоновић и Милан Поповић. У недељу два дана доцније извођен је Молијеров "Тартиф".

У суботу 6. новембра у дворани Коларчевог народног универзитета извођена је Бетовенова "Миса Солемнис".

Технички, Танјуг се свету огласио преко постојеће Радио-службе Врховног штаба НОВЈ.

Прве речи емитоване у етар 5. новембра 1943. биле су: Танјуг јавља ... Танјуг јавља ... Потом је уследила прва вест коју је Танјуг емитовао, био је то ратни извештај Врховног штаба НОВ и ПОЈ.

Техничка средства којима се располагало била су изузетно скромна и сводила су се на радио-одашиљач јачине 300 вати, радио-пријемник, један пољски телефон и писаћу машину.

Убрзо, Танјуг је преузео и све активности дотадашње Радио станице АВНОЈ-а.

Прву информацију о постојању Танјуга, негде половином новембра, свету је објавила Радио-станица Слободна Југославија, која је деловала са простора Совјетског Савеза, потом је уследио британски БиБиСи, као први страни медиј који је објавио да је основан Танјуг.

Постоји безброј пута понављана прича, неколицине сведока и саучесника, о настанку имена Агенције.

Оперисало се именима Тас-југ, Нотасјуг, Нотагјуг, Тенаној, да би коначно Тито у шали прокоментарисао да би најбоље било да се зове Чик-Јанк, по Мошином надимку, а тек тада је Моши пала на памет идеја да би складније име од наведених било Танјуг, односно Телеграфска агенција нова Југославија.

По сећању Јаре Рибникар, Влада Рибникар је на једној цедуљи написао назив ТАНЈУГ који је потом Моша прилепио на улазна врата, да тако кажемо, прве Танјугове зграде. Била је то једна стара кућа у горњем делу те босанске варошице, чије ће име постати нека врста симбола социјалистичке Југославије, разуме се због Другог заседања АВНОЈ-а.

Моша се доцније присећао: "Радовало ме је да сваког дана видим како се та наша млада агенција развија, како почиње да прикупља информације из Југославије и како их у исто време емитује у разне крајеве земље, а њихов резиме шаље у иностранство".

У првој редакцији новоосноване агенције у Јајцу, налазили су се, уз Мошу Пијаде, Владислав Рибникар, први директор, Лепа Пијаде, Олга Нинчић Хумо и Јара Рибникар. Њима су се убрзо придружили Милан Гаврић и Махмуд Коњхоџић.

Свакога дана, почев већ од 10. новембра 1943. издаван је један Дневни информативни билтен. Неедељу дана потом отпочела је редовна радио телеграфска емисија овог билтена.

Већ тих дана основана је и фотосекција, која је изненађујуће брзо стекла изванредну збирку ратних фотографија, која је стицајем несрећних околности страдала када је руководилац фотосекције Вилим Шимунов погинуо 25. маја 1944. у Дрвару.

ЈАЈЦЕ, ВИС, ВАЉЕВО, АРАНЂЕЛОВАЦ, БЕОГРАД

Редакција Танјуга радила је у Јајцу до 7. јануара 1944. године а потом нешто западније у Дрвару, почев од 8. јануара до 25. маја 1944.

Танјуг се потом преселио на Вис, да би се затим од половине октобра огласио из Ваљева, а потом из Аранђеловца, где је се налазио када је ослобађан Београд.

У ново седиште Агенције у Београду у Ресавској 28. Танјуг се уселио 23. октобра 1944. да би започео издавање Билтена спољнополитичких вести већ 25. октобра 1944. два дана по усељењу у зграду која ће бити његво средиште до краја 1968. када се преселио у палату Призад на Обилићевом венцу.

Неуморно током 71 године постојања Танјуг је извештавао и Србију, односно Југославију, и свет, емитујући безброј пута ексклузивне информације не само локалног него светског значаја.

Тањугов трајни значај одраз је његове доследне неконформистичке улоге на глобалном тржишту информација.

Тањуг је одиграо кључну улогу емитујући први вести о дограђајима попут последњег дана на власти првог легално изабраног премијера Конга, Патриса Лумумбе, пред његово убиство 1961, америчке инвазије у Заливу свиња на Куби, војног преврата потпомогнутог од стране Сједињених Америчких Држава против чилеанске Коалиције народног јединства и њеног изабраног лидера Салвадора Аљендеа 1973, бомбардовања Триполија 1986, свргнућа Чаушескуа у Румунији 1989.

Тањугов је био предводник полемика под окриљем УНЕСКО-а које су водиле успостављању Новог Светског Информативног и Комуникационионог Поретка (НСКИП) и координатор Пул-а несврстаних новинских агенција (ПННА) чије традиције данас наставља Новинска Мрежа Несврстаних (ННН) са седиштем у Куала Лумпуру.

Према актуелним истраживањима Танјуг је извор за 60 до 70 одсто информација присутних у информативним програмима у Србији.

Чињеница да је 2011. године, Европска асоцијација новинских агенција (ЕАНА), сасвим извесно најпозваније тело које може да процењује квалитет агенцијске информације, управо Танјугу доделила награду за изузетан квалитет агенцијског новинарства, сигуран је показатељ сасвим изузетног симболичког капитала, односно угледа који Танјуг у свету агенцијског новинарства има.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси