Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У ком својству је позван Иштван Каић?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

За сутра заказана седница скупштинског Одбора за културу и информисање

У ком својству је позван Иштван Каић?

На седницу скупштинског Одбора за културу и информисање о слободи медија, која би требало да се одржи сутра, позвано је више од 100 новинара, уредника, представника новинарских и медијских удружења и медијских стручњака.

Међу позванима који немају много везе са медијима налази се једино Иштван Каић, који се у јавности представља као сарадник Института за јавну политику, те није јасно у ком својству је њему уручен позив.

Каић је медијској јавности познат по писању текстова о томе како су тврдње о цензури измишљене, а који су спорадично објављивани у медијима у форми ауторских текстова и писама читалаца.

Председница Одбора за културу и медије Весна Марјановић, иначе представница ДС, истиче за Данас да није познато у ком својству је позван Иштван Каић, али да то не спречава његово присуство на седници.

Она додаје да је тражила од скупштинских служби информације о томе кога представљају поједине "званице", мислећи на Иштвана Каића, "који није новинар нити представља неки медиј", али да те податке није добила.

Владимир Ђукановић као представник СНС у овом одбору каже за Данас да је Каић позван на седницу о слободи медија, јер је "аутор више текстова који су били запажени, колумниста и аналитичар, којем су поједини текстови били забрањени јер некоме очигледно нису одговарали".

Након одбијања посланика владајуће коалиције за заказивање јавног слушања у Скупштини Србије о медијским слободама и седнице Одбора за културу, посланици напредњака поднели су потом захтев за одржавање седнице одбора на коју би се позвали и представници медија.

Председница тог одбора Весна Марјановић каже да су посланици СНС очигледно помешали институте јавног слушања и седнице Одбора, али да је она ипак заказала ту седницу и упутила позиве свим представницима медија који су били предложени. СНС је доставила списак од тридесетак људи које треба позвати на седницу Одбора за културу, на којој ће се разговарати о слободи медија, цензури и аутоцензури.

На њиховом списку су министар културе Иван Тасовац, Александар Васић ТВ Пинк, Ивана Вучићевић Студио Б, Ненад Љ. Стефановић РТС, Милорад Вучелић Печат, Антоније Ковачевић Наше новине, Ратко Дмитровић Вечерње новости, Љиљана Смајловић Политика, Зоран Пановић и Драгољуб Петровић Данас, Драган Вучићевић Информер, Александар Родић Курир, Градиша Катић Афера, Веран Матић Б92, као и представници Србија Данас, Коперникуса, Тањуга, Прве, УНС и НУНС, заштитник грађана Саша Јанковић и Иштван Каић.

Како Данас сазнаје, јуче су упућени и позиви са предложеног списка од 74 представника медија који је доставила ДС, а којих није било на списку напредњака. Међу њима су и Оља Бећковић, Југослав Ћосић, Александар Тимофејев, Оливера Ковачевић, Зоран Станојевић, Драгољуб Жарковић, Антонела Риха, Весна Малишић, Тања Јордовић, Даница Вученић, Сузана Трнинић, Јованка Матић, Родољуб Шабић, Динко Грухоњић, Ђорђе Вукадиновић, Драган Бујошевић, Љубица Гојгић, Предраг Сарапа, Светлана Лукић, Славиша Лекић, као и новинарка Данаса Лидија Валтнер и колумнисткиња Наташа Одаловић.

Бећковићева очекује сећерну вуну

На питање Данаса да ли ће се одазвати позиву за седницу Одбора за културу и информисање, ауторка „Утиска недеље“ Оља Бећковић каже да хоће уколико добије „гаранције да ће се том приликом делити шећерна вуна“. „То је једино што недостаје с обзиром на списак позваних од стране владајуће већине“, истиче Бећковићева за наш лист.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси