Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Надзор над спровођењем Закона о заштити података о личности у Агенцији за привредне регистре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2014.

Извор: www.poverenik.rs

Надзор над спровођењем Закона о заштити података о личности у Агенцији за привредне регистре

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, покренуће поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности (ЗЗПЛ) у Агенцији за привредне регистре.

 

Непосредан повод за спровођење поступка надзора су информације да је пре неколико дана у АПР-у уведена процедура која подразумева да се бележи које све походио архиву АПР-а и које фирме су биле предмет интересовања и то тако што се од посетиоца захтева да пре увида у документацију попуне посебан захтев на који начин се формира база података на основу које накнадно је могуће сагледати интересовање новинара или грађана за конкретне фирме.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је, наглашавајући да ће од АПР-а затражити да се изјасни о законском основу, смислу и сврси овакве обраде података изјавио и следеће:

"Овај, неуобичајени нови начин обраде података лица која приступају архиву АПР-а изазвао је одређено узнемирење у јавности, посебно у круговима новинара који се баве истраживачким новинарством.

Они указују не само на то да је сврха овакве обраде података сасвим нејасна, већ и на реалну опасност да информације о томе да су предмет њиховог истраживања и интересовања компаније озбилјних криминалаца или корумпираних политичара, на различите начине могу бити учињене доступним власницима тих компанија, што новинаре може довести у незгодан, чак и опасан положај.

Реалну могућност таквих ризика илуструју чињеницом да су врло брзо по увођењу новог "система" информације о новинарима које су се интересовали за одређене фирме доспеле у јавност, чак и објављене у медијима.

Међутим, чак и независно од ризика на који новинари указују у вези са новоуспоставлјеним начином обраде података корисника архива АПР-а, већ на формално правном нивоу, отвара се низ елементарних, незаобилазних правних питања. Наиме, сходно чл. 42 Устава РС обрада података о личности уређује се законом. Дакле, и под условом да се сматра да обрада података каква је уведена има смисла и оправдања, основ за њу би морао бити обезбеђен јасним и недвосмисленим одредбама закона, било о АПР-у, било неког посебног закона. Тим законом би, разуме се, поред осталог, морала бити дефинисана сврха обраде, као и круг личних података који се обрађују, а који би морао бити сразмеран сврси. У одсуству поменутих елемената, сходно члану 8. ЗЗПЛ, обрада података о личности је недозволјена.

Будући да, најблаже речено постоје веома озбиљне дилеме у вези са свим овим питањима, затражићу од Агенције да се о њима без одлагања изјасни, а након тога и спровођења непосредног надзора на лицу места донети одлуку о даљим мерама."

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси