Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Још једна трагична година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2014.

Аутор: К. Ж. Извор: Данас

ИФЈ поводом 2. новембра Међународног дана против некажњивости злочина над новинарима

Још једна трагична година

Независно удружење новинара Србије (НУНС) позвало је јуче државне органе у Србији, поводом Међународног дана против некажњивости злочина над новинарима, да унапреде и доследно предузимају мере заштите новинара и медија који су изложени притисцима, претњама и физичком насиљу.

„Најтежи злочини над новинарима у Србији и даље остају некажњени“, наводи НУНС у саопштењу и подсећа да још нису расветљена убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Панића, као и да нови случајеви насиља над новинарима нису разјашњени.

Међународна федерација новинара (ИФЈ), поводом 2. новембра, позвала је владе држава широм света да учине све како би се окончало некажњиво насиље над новинарима.

У прогласу ИФЈ указује се да у појединим крајевима света ескалира застрашивање и злостављање медијских радника и позива власти држава у којима је највише неразјаш њених убистава новинара да истраже те злочине и да починиоце изведу пред лице правде.

Придружујући се захтевима ИФЈ, НУНС је позвао надлежне органе Србије да заштите новинаре и да открију починиоце гнусних злочина.

„Најтежи злочини над новинарима у Србији и даље остају некажњени. НУНС подсећа да ни после две деценије није расветљено убиство новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, као што ни 15 и по година нису кажњени убице и налогодавци убиства новинара Славка Ћурувије. Непознато је и ко је убио новинара Милана Пантића 11. јуна 2010. Нажалост, и нови случајеви физичког насиља нису разјашњени“, упозорава НУНС и додаје да ни после четири месеца нису откривени хулигани који су тешко претукли новинара агенције Фонет Давора Пашалића.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), каже за Данас да је Србија по много чему специфична, „нажалост, и по питању некажњивости злочина над новинарима“.

У Србији су новинари убијани само зато што су радили свој посао. Нажалост, многа од тих убистава ни данданас нису расветљена. Због тога дајемо пуну подршку Комисији која ради на тим случајевима, и већ има позитивних помака у раду, каже Брајовић.

Он додаје да убиство 16 радника РТСа током бомбардовања треба да буде посебан подсетник о потреби за заштитом медијских радника.

УНС је на конференцији ИФЈ у Атини поднео иницијативу да се усвоји резолуција по којој медији не смеју да буду војни циљ. То је недопустиво, истиче Брајовић.

Међународни дан за окончање некажњивости злочина против новинара установљен је одлуком Уједињених нација 18. децембра 2013. и обележен је 2. новембра, на прву годишњицу убиства француских новинара Жислена Дупона и Клода Верлона, који су убијени прошле године у афричкој држави Мали.

ИФЈ указује да је у току 2014. у свету смртно страдало безмало 100 новинара, и да су медијски радници изложени највећем ризику у Пакистану, Сирији, Ираку, Палестини и Украјини.

„Година 2014. памтиће се, нажалост, не само као још једна трагична година у којој је погинуло много наших колега већ и по снимцима варварског одсецања глава новинара Џејмса Фола и Стивена Сотлофа које ћемо заувек памтити. То је нова димензија насиља над новинарима, а ми смо одлучни да се истина о њиховим страдањима расветли до краја. Захвални смо УН и међународним институцијама које су успоставиле Дан за окончање некажњивости, али сматрамо да би требало да ураде више како би владе широм света преузеле одговорност за безбедност и заштиту новинара“, изјавио је председник ИФЈ Џим Бумела. Међународна федерација новинара окупља више од 600.000 новинара у 134 земаља света.

Највише убијених у Пакистану

Од почетка године Пакистан је земља са највећим бројем убијених новинара 13, док је деветоро новинара убијено током летошњих немира у Палестини.

У сукобима у Украјини живот је изгубило седморо новинара, исто толико их је убијено у Авганистану.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси