Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Злочини над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 11. 2014.

Аутор: Никола Томић Извор: Блиц

Злочини над новинарима

Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, обележен јуче, био је што се Србије тиче још један повод да се присетимо колега Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића, чије убице нису кажњене, а пуна истина није утврђена.

 

У случају Ћурувије помак је направљен, али нити ће пресуде ускоро бити изречене, нити су политички налогодавци обухваћени оптужницом.

Случајеви Даде Вујасиновић и Милана Пантића правосудно стоје на мртвој тачки. Срамота, за све нас. За то време у свету, далеко одмаклом у супербрзи дигитални 21. век, имамо видеоснимке одсецања глава новинарима, варварских иживљавања над “посленицима седме силе”, које исламски екстремисти користе за утеривање страха Западу и пропагирање своје Исламске државе.

Јавност се буни, западне силе улазе у рат против ових постмодерних варвара, али то не зауставља погубљења новинара, напротив.

У злочине над новинарима у ширем схватању речи слободно се може уврстити гушење медијских слобода, чак и када не подразумева физичко насиље.

Политички и економски притисци на новинаре, на медије, бољка су и у развијенијим демократијама од ове наше.

Наравно, Србија је крхка демократија без малтене било какве традиције слободне јавности, па су и утицаји овде бруталнији, а одбрана мање системска, већ више ствар савести појединаца.

Још један синдром неразвијених демократија, плус српски менталитет и темперамент, јесте лак одлазак у крајности.

Када се трудите да будете у новинарском послу пре свега објективни, да будете центар најразличитијих, сукобљених мишљења, сви ће вас нападати. И власт и опозиција, и националисти и “грађанисти”, и они који хрле Москви и они који би “Јенки дудлду” за химну.

Па вас ударају и са прес конференција у Влади Србије, и са националних ТВ, и са Фејсбука и Твитера. Ко ће од тога да вас штити?

Да ли је и то “некажњавање злочина”?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси