Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуња Мијатовић: Пред лице правде све који су чинили злочине над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2014.

Извор: Блиц, Танјуг

Дуња Мијатовић: Пред лице правде све који су чинили злочине над новинарима

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић позвала је, поводом 2. новембра - Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, све земље чланице да прекину “ланац некажњавања” за злочине над медијским радницима. - Напади на новинаре морају бити брзо и у потпуности истражени. Не сме бити изузетака од овог основног правила - оценила је Мијатовић.

 

Она је позвала 57 држава чланица ОЕБС-а да предузму “стварне кораке и пронађу и изведу пред лице правде оне који су починили злочине над новинарима”.

Представница за слободу медија упозорава да се напади на медијске раднике дешавају свакодневно, као и да многи извршиоци и организатори ових напада никад нису приведени правди.

- Утисак о некажњивости доприноси атмосфери застрашивања у целом региону ОЕБС-а - истакла је Мијатовић.

Списак убијених новинара у земљама ОЕБС-а, чије убице су још на слободи, служи као суморан подсетник на постојање некажњивости за ове ужасне злочине, стоји у саопштењу достављеном Танјугу.

На њему су и имена српских новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића, убијених 1999, односно 2001. године.

На листи нерешених убистава новинара, између осталих, су и имена Душка Јовановића, Георгија Гонгадзеа, Мартина О”Хагана, Веронике Черкасове, Паула Хлебникова, Елмара Хусеинова, Ане Политковскаје, Алишера Саипова, Хранта Динка, Наталије Естемирове, Хаџимурада Камалова и Ахмеднабија Ахмеднабијева.

Мијатовић подсећа да су “упркос поновљеним уверавањима са највишег нивоа држава чланица ОЕБС-а, многи случајеви напада на новинаре остали нерешени”.

- Политичка воља да се супротстави некажњавању је једноставно сувише слаба, а у неким случајевима и не постоји. Одлучна реторика није довоља, потребни су конкретни потези да се оконча ланац некажњивости - поручила је она.

Мијатовић подсећа да је Генерална скупштина УН у децембру 2013. усвојила, како оцењује, кључну резолуцију о безбедности новинара и прогласила 2. новембар за Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима.

- Овај датум је и важан подсетник да су потребни колективни напори да се скрене пажња на случајеве некажњавања - истакла је она.

Мијатовић је прошле године покренула глобалну кампању за окончање праксе некажњавања са Комисијом за истрагу убистава новинара у Србији, подсећа се у саопштењу ОЕБС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси