Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница: расветлити убиство Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2014.

Извор: Политика, Танјуг

Репортери без граница: расветлити убиство Даде Вујасиновић

Организација Репортери без граница покренула је кампању поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима у оквиру које је објавила десет фотографија убијених новинара међу којима и српске новинарке Радиславе Даде Вујасиновић.

 

Циљ кампање јесте да се апелује на јавност и повећа притисак на владе да приведу правди одговорне за ове злочине, каже се у саопштењу ове организације.

Репортери без граница су изабрали ових десет убијених новинара чије се фотографије и имена наводе уз трагичну статистику да би се показао обим и различите форме коју некажњивост злочина може да поприми.

Ресурси које користе власти да би решиле ове и друге случајеве или не постоје или су безнадежно неодговарајући”, каже се у саопштењу и додаје да се више од 90 одсто злочина над новинарима никад не расветли.

Генерални секретар Репортера без граница Кристоф Делоа је рекао да „ових десет злочина чији виновници нису кажњени представљају шокантне примере неспособности или самовољне пасивности званичника”. Дада Вујасиновић је убијена 1994. године.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

01.11.

2014.

Kasteljano [нерегистровани] у 13:19

Dada Vujasinović

Složio bih se sa prethodnim komentarom. Činjenica je da je u trenutku nervnog rastrojstva i duboke duševne depresije verovatno izvršila samoubistvo na šta upućuju svi materijalni tragovi sa lica mesta. Druga je stvar što neki pojedinci žele od Dade, inače sasvim prosečnog novinara da naprave simbol žrtve režima kojem uopšte nije smetala, naprotiv služila mu je kao dobrodošla legitimacija tolerancije i demokratičnosti. Dakle u tom smeru bi trebalo da ide istraga, ako je uopšte potrebna naime u smeru onih koji najglasnije zahtevaju da se ustanovi ko je ubio Dadu Vujasinović jer su jedino oni kao oponenti režima mogli da imaju korist od njene tragične smrti. Utom grmu leži zec, u stilu povika na vuka...

Одговори
пет

31.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:53

sasvim nepotrebno

Sasvim nepotrebno stavljamo se u fokus, iako niko ne zna šta se tu desilo. Ne mislite valjda da se režim bavio nekakvim novinarčićem za vreme sankcija, raspada? Zaista ste preterali.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси