Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светски медији бију битку на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2014.

Аутор: С. Милановић Извор: Дневник

Светски медији бију битку на Балкану

Почетак рада регионалне телевизије Н1, партнера компаније Си-Ен-Ен, која ће емитовати програм из три центра у Београду, Загребу и Сарајеву, пропраћен је најавом отварања сајта и радио станице Руске државне међународне агенције „Русија данас", можда као одговор на амерички утицај, баш као што се увелико присутан регионални медиј „Ал Џазира", иначе највећа арапска телевизијска кућа, сматра противтежом америчком Си-Ен-Ену с почетка приче.

 

Бије ли се медијска битка над нашим регионом између утицаја Америке, Русије и Арапског света?

Осети се утицај различитих медија који имају различите власнике, као и утицај економских и политичких интереса. И то није ништа ништа ново, ни у свету, ни код нас.

Сви ти медији су и приватни, и не може се рећи даје апсолутно у питању само политички утицај  сматра др Дејан Пралица, доцент новинарства на Филозофском факултету у Новом Саду, који се својевремено бавио анализом програма на српском језику страних медија „Дојче веле" и „Би-Би-Си".

Анализирао сам, и закључио да постоји утицај и ширење њихових култура на овај регион, али он није увек негативан како се претпоставља, јер су дигитално напреднији и могу бити добри узори нашим медијима, а и они су изван утицаја локалних политичких струја рекао је др Дејан Пралица, из чије су студентске клупе изашле и две врсне новинарке Наташа Крстин и Маја Драгић, које су каријеру започеле на Радио телевизији Војводине, а касније наставиле, прва на „Ал Џазири", а друга на Н1 телевизији. Добра страна приватног власништва је то што нема толико непотизма и протекције, него је ипак струка испред свега и оне ће сигурно имати прилику да раде професионално и на „Ал Џазири" и на Н1 - сматра др Дејан Пралица. 

Бивши амбасадор САД у Србији и Камерон Мантер сматра да је почетак рада Н1 важан корак у интеграцији региона у ЕУ, док са саме телевизије најављују да сарадња са Си-Ен-Ен-ом доноси драгоцено искуство и „најновије, тачне и независне вести".

У пракси, Маја Драгић, уредник и презентер Девника и Вести на Н1 тврди да на њен рад нико не утиче. 

То јесте страни, амерички капитал, али нема везе с уређивачком политиком куће. Трудимо да радимо професионално, поготово у овом времену када су медијске слободе угрожене. Новинарство се свело на ниво на којем неки новинари нису у могућности да објаве нешто што се не уклапа у уређивачку политику сматра Маја Драгић, која тврди да има слободу да по свом нахођењу слаже приче и да у фокусу буду људи и њихови проблеми. 

Исту професионалност видим и на „Ал Џазири" и мислим да је добро да тако професионална телевизија постоји у региону - тврди Маја Драгић.

Након отварања „Ал Џазире" и скорашњег Н1, најављен је почетак рада „Русије данас" као „неопходног руског погледа", али у виду радио и интернет станице, а не телевизије. Као уредница се спомиње Љубинка Милинчић, искусна новинарка с дугим стажом у Москви, која није желела да коментарише ове наводе.

На крају није лоше имати различите углове гледања на неке ствари. Објективност су различити погледи, односно плурализам мишљења. Као што је рекао агент Молдер, истина је негде тамо рекао је др Дејан Пралица, потврђујући да гледање неколико Дневника на различитим телевизијама постаје сасвим нормална, ако не и неопходна ствар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси