Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опозиција тврди да Србија улази у период медијског мрака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2014.

Аутор: М. Р. Миленковић Извор: Данас

Седница Одбора за културу и информисање по трећи пут одложена због бојкота посланика власти

Опозиција тврди да Србија улази у период медијског мрака

Седница Одбора за информисање Скупштине Србије на којој је требало да се расправља о слободи медија, по трећи пут није одржана, али овога пута због бојкота посланика владајуће већине. Присутни опозициони посланици ипак су оценили да Србија улази у период медијског мрака и једноумља.

 

Они су оптужили владајућу већину да бежи од расправе о стању медијских слобода у држави, што је Владимир Ђукановић, члан овог скупштинског Одбора из СНС, обраћајући се новинарима у скупштинском холу, демантовао, наводећи да није био циљ опозиције да се разговара о медијским слободама, већ да се од тога прави медијски циркус.

Осим посланика владајуће коалиције, седници скупштинског одбора није присуствовао ни ресорни министар културе и информисања Иван Тасовац, који је, како је објаснила Весна Марјановић, председница овог скупштинског одбора, тражио да се седница помери за 30. или 31. октобар.

Сматрајући да је добро да министар присуствује, сматрала сам да треба да му изађем у сусрет, рекла је Марјановићева, прочитавши потврду министра Тасовца да ће доћи на заказану седницу. Позиву су се одазвали само представници НУНС-а, УНС-а и опозиције.

Марјановићева је негирала и оптужбе владајуће већине да је сазвала седницу без консултација, као и да је прекршила интерни договор да се одбори не заказују када нема заседања.

Навела је да је седница заказана по пословнику и новинарима је доставила списак од двадесетак одбора који су одржани у претходна два месеца ван пленума.

Иако одбор може да се одржи и без кворума, није ми циљ да истомиш љеници разговарају о слободи медија. Интенција је да у томе учествују представници свих партија, објаснила је Марјановићева.

Ђукановић (СНС), међутим, тврди да председницу скупштинског одбора не занима дијалог са људима из посланичке већине.

Па ваљда је нормално да ако имате 14 од 17 посланика владајуће већине у одбору да вас питају како направити седницу. У овом случају ми је потпуно бесмислено да коментаришем партијски скуп који је одржан унутар скупштине који је имала ДС и просто не могу да верујем да неко на такав начин злоупотребљава скупштински одбор. Ми смо на најнормалнији начин затражили да се седница са истим дневним редом помери за 6. новембар, то јест поднели смо захтев за заказивање, али Марјановићева није уважила наш предлог, каже Ђукановић, додајући да она искључиво позива своје новинаре, који су НУНС и УНС, али никог другог.

На питање кога би то напредњаци позвали, Ђукановић каже да би позвали главну и одговорну уредницу Студија Б, Драгана Вучићевића из Информера, Жељка Цвијановића.

А на констатацију Данаса да то значи да би СНС позвао своје новинаре, он одговара „да не зна шта то значи“.

Ако неко већ дели тако новинаре, ајде онда да позовемо и једне и друге, ми смо присталице да дођу сви. Имате много новинара који би сигурно дошли. Ево, на пример, господин Иштван Каић, који није новинар, али пише. Што он не би дошао да каже шта има. Могу да дођу сви, па и скупштински новинари, навео је Ђукановић и додао да што се њих тиче може да дође и Оља Бећковић и Предраг Сарапа и ко год хоће.

Он је негирао и да министар Иван Тасовац на наговор посланика власти није дошао на седницу одбора на коју је позван. А посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је на седници Одбора да су слободни медији стуб демократског друштва, а да је у Србији стање такво да се укидају емисије и да новинари са ауторитетом увелико говоре о томе да се на њих врше притисци из власти.

Он је рекао да забрињава податак да телевизије укидају информативне, полемичке па чак и забавне емисије, као што су Ментално разгибавање, Утисак недеље, Сарапин проблем, а да је под знаком питања и наставак емитовања емисије Кажипрст на ТВ Б92. Према његовој оцени, такво понашање указује на обнову једноумља у медијској сфери.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић оценио је да чињеница да је телевизија Б92 добила националну фреквенцију као информативна кућа, а да се сада убрзано претвара у забавну представља велики прекршај.

Он је посебно позвао новинаре да покаж у личну храброст и одбаце притиске којима су изложени, оцењујући да сада многи новинари ћуте у својим редакцијама, иако имају „мизерне и нередовне плате“, јер верују да се њима то неће десити. Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да је јучерашњим недоласком на седницу одбора владајућа већина, заправо, побегла од расправе о слободи медија.

Нова седница скупштинског Одбора за културу и информисање заказана је са истим дневним редом за следећи четвртак, 6. новембра.

Позвани на седницу о медијима

Српска напредна странка доставила је Данасу списак од тридесетак људи које ће позвати да присуствују следећој седници Одбора за културу, на којој ће се разговарати о слободи медија у Србији, цензури и аутоцензури.

Министар културе Иван Тасовац, Александар Васић „ТВ Пинк“, Ивана Вучићевић“ ТВ Студио Б“, Ирина Вељковић“ ТВ Студио Б“, Ненад Љ. Стефановић „ТВ РТС“, Милорад Вучелић „Печат“, Антоније Ковачевић „Наше новине“, Милан Бабовић „Вечерње новости“, Ратко Дмитровић „Вечерње новости“, Љиљана Смајловић „Политика“, Драгољуб Петровић „Данас“, Драган Вучићевић „Информер“, Жељко Цвијановић „Нови Стандард“, Игор Маринковић „Србија Данас“, Иштван Каић, Александар Апостоловски „Политика“, Александар Родић „Курир“, Срђан Миловановић „Коперникус“, Дејан Анђус „ТВ Коперникус“, Саша Јанковић заштитник грађана, Бранка Ђукић Тањуг, Градиша Катић „Афера“, Зоран Пановић „Данас“, Веран Матић Б 92, Маја Ћорац „ТВ Прва“, Блиц, представник УНСа и НУНСа, професор Зоран Аврамовић са Филозофског факултета и професор Раде Вељановски са Факултета политичких наука.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси