Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напредњаци бојкотују расправу о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2014.

Аутор: М. Р. М. Извор: Данас

Данас седница Одбора за културу и информисање

Напредњаци бојкотују расправу о слободи медија

Нова седница Одбора за информисање Скупштине Србије на којој ће се говорити о слободи медија, заказана је за данас, пошто је претходна отказана, јер се чланови Одбора нису усагласили око дневног реда.

 

Потврђено је да ће седници присуствовати министар културе и информисања Иван Тасовац, као и представници НУНС и УНС.

Неће, међутим, присуствовати чланови одбора из Српске напредне странке, јер их, како тврде, нико није консултовао о сазивању седнице.

Једанаест посланика СНС потписало је и захтев за одлагање седнице Одбора. Весна Марјановић, председница Одбора за културу, међутим, тврди да седница одбора неће бити одложена и да се нада да ће владајућа већина схватити да је свима у интересу да се та расправа одржи, јер она не обавезује никога, већ само осветљава одређени проблем. Нема потребе да се било ко плаши било каквог разговора и верујем да ће чланови владајуће већине, од којих зависи и усвајање дневног реда, то да разумеју, навела је Марјановићева.

Владимир Ђукановић, посланик СНС, ипак, тврди да Марјановић ева има јако ружан приступ, тако што се једно јутро пробуди и каже, ово ми је сада тема и то тако стави на дневни ред. Он напомиње и да напредњаци тиме што неће доћи на данашњу седницу не избегавају расправу о „цензури“ и предлажу да се следећег четвртка закаже седница са истим дневним редом, а то је примена члана Закона о информисању који се односи на слободу медија.

Ђукановић је позвао и министра културе и информисања Ивана Тасовца да присуствује седници одбора следеће недеље, као и све новинаре, а не само чланове НУНС и УНС како би се разговарало о „цензури“. Ђукановић истиче и да владајућа већина једва чека да разговара о цензури. Толико нам срце игра и стварно желимо да причамо о томе зато што би то био велики плус за власт, а катастрофалан минус за господу из опозиције зато што би се видело да они који данас највише причају о цензури су заправо највећи цензори рекао је Ђукановић.

Чланови одбора из ДС, међутим, напомињу да о цензури неће ни бити речи, већ о слободи медија. Цензура подразумева да држава спроводи мере забране одређених садржаја у медијима, а то ниједног тренутка нико није тврдио на тај начин, објаснила је Марјановићева.

Предлози

На претходној седници Одбора која није одржана због неусвајања дневног реда, чланови одбора из СНС су предложили да се у дневни ред уврсти случај Иштвана Каића, а из ДС случај Оље Бећковић и Предрага Сарапе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси