Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштински одбор у четвртак поново расправља о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2014.

Извор: Танјуг, Блиц

Скупштински одбор у четвртак поново расправља о слободи медија

Нова седница Одбора за информисање Скупштине Србије на којој ће се говорити о слободи медија, заказана је за четвртак пошто је претходна отказана јер цланови нису успели да усвоје дневни ред.

Председница одбора Весна Марјановић рекла је данас Танјугу да су присуство седници потврдили министар културе и информисања Иван Тасовац, као и представници НУНС и УНС.

Причаће се о медијским слободама, што је сасвим друго од цензуре, хтела бих да нагласим да нико до сада није говорио о цензури. Цензура подразумева да држава спроводи мере забране одредјениих садржаја у медијима, а то ниједног тренутка нико није тврдио на тај начин“, објаснила је Марјановић.

Она је подсетила да је било више покушаја да се подстакне тема слободе медија, те да је идеја настала зато што је део професионалне јавности сматрао да се због укидања емисије Утисак недеље или Сарапин проблем, као и због појаве уклањања садржаја на интернету, време да се о томе разговара.
„
- Ја се искрено надам да ће владајућа већина схватити да је свима нама у интересу да се та расправа одржи, а јавна расправа не обавезује директно никог, она само осветљава одредјени проблем, и ако је све у реду нема потребе да се било ко плаши било каквог разговора и верујем да ће чланови владајуће већине, од којих зависи и усвајање дневног реда, то да разумеју“ - рекла је она.

Члан одбора за информисање и посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је Тањугу да не зна о чему ће бити речи на Одбору за информисање јер, како тврди, председница Весна Марјановић никог не обавештава нити консултује о дневном реду.

- „Нико нас и не пита како треба да иде седница, ни о чему ћемо да разговарамо јер она очигледно има намеру да злоупотребљава тај одбор и цела поента њеног деловања са места председавајућег је да позове новинаре, да позове камере, како би направили читаву гунгулу, циркус око тога како овде постоје некаква цензура“ - рекао је Ђукановић.

Ипак, додао је да је тачно да по Пословнику она није у обавези да консултује већину, али је упитао како очекује да се разговара о „ономе што јој тог јутра падне на памет“.

- „Нећемо дозволити да нас неко на тај начин понижава и да нас нико ништа не пита, ипак смо ми владајућа већина и елементарни ред је да се са нама неко консултује - рекао је он.

Ђукановић истиче и да владајућа већина једва чека да разговара о цензури.
„
- Толико нам срце игра и стварно желимо да причамо о томе зато што би то био велики плус за власт, а катастрофалан минус за господу из опозиције зато што би се видели да они који данас највише причају о цензури су заправо највећи цензори“ - рекао је Ђукановић.

Ђукановић тврди да „они који су директно уцењивали медије, као што су Драган Ђилас или Срђан Шапер и даље имају највећи медијски утицај“.

На питање да ли ће чланови одбора из владајуће већине поново предложити да се расправља о „случају Иштван Каић“ који се жалио на цензуру, Ђукановић је рекао да они желе да се расправја о свим случајевима, па и о том.

На претходној седници Одбора која није одржана због неусвајања дневног реда, чланови одбора из СНС су предложили да се у дневни ред уврсти „случај Иштвана Каића“, а из ДС „ случај Оље Бећковић и Предрага Сарапе“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси