Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против улизица и кукавица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2014.

Аутор: Александар Рокнић Извор: Данас

Против улизица и кукавица

- Стање у медијима није ни боље ни горе него у друштву. Медији су на неки начин слика друштва у којем живимо. Пропаганда је победила новинарство у Србији, рекла је недавно за Данас Даница Вученић, новинарка Радио-телевизије Војводина и ауторка емисије „Један на један“, којој је јуче уручена награда „Душан Богавац“ за етику и храброст.

 

Награду додељује НУНС, а у образлож ењу жирија наводи се да Даница „већ годинама својим професионалним приступом, храбрим наступом и етичким стандардима у духу новинарског кодекса држи јавни час ауторском емисијом „Један на један“ на РТВ Војводина“.

Додаје се да су њен журналистички ангажман и обрада кључних друштвених тема, на провокативан и објективан начин, свакако један од све мање светионика јавног мњења у Србији, ошамућеног таблоидизацијом и све присутнијом цензуром и аутоцензуром.

„С једне стране сам радосна, на другој не могу а да не поменем, у најмању руку, зебњу која постоји и чињеницу да је пре неколико недеља укинут 'Утисак недеље', да је градска телевизија 'Студио Б' укинула две емисије, да са екрана нестаје новинарство, а да гледамо само пропаганду“, казала је Даница Вученић на свечаности у просторијама НУНС у Београду.

Упозорила је да је професија на опасном путу и да новинари престају да обављају основну функцију информисање.

Даница Вученић је рођена 1967. године у Зрењанину. Новинарством је почела да се бави на Другом програму Радио Београда у емисији „Нико као ја“.

На Б92 је почела да ради 1998, те је водила полусатну дневнополитичку емисију „Кажипрст“, која се емитовала од понедељка до четвртка на радију и на телевизији. Пре тога, од 1994. године до НАТО бомбардовања била је дописница Радија Слободна Европа из Београда.

Ауторка је три документарна филма. Један се односи на логор у Бегејцима, други, под називом „Гоблен“ је 15минутна минијатура о две жене Српкињи и Хрватици које је спојио гоблен, а трећи филм је „Прошлост траје заувек“, о суочавању Немаца са сопственом нацистичком прошлошћу.

Крајем прошле године добила је награду „Верица Бараћ“ за лични допринос борби против корупције.

Тада је, цитирајући баш некадашњу председницу Савета за борбу против корупције, која је преминула 2012, рекла да је „презирала новинаре који су улизице, слабићи и кукавице“ и нагласила да је већина новинара у Србији изгубила мотивацију, енергију и наду да може ствари да промени набоље. Има ћерку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси