Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест због напада на новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2014.

Извор: www.radiokim.net

Протест због напада на новинара

Новинари косовских редакција, представнци Асоцијације новинара Косова и Друштва новинара Косова и Метохије окупили су се данас у Приштини у знак протеста због напада на новинара телевизије Клан Косова Миљота Хашимја. Представници медија затражили су од надлежних органа да осугурају безбедност и право на рад новинара на Косову. Директор Клан Косова Батон Хаџију каже да је напад на Хашимја тежак ударац за новинарску професију.

 

„Ово је катастрофа за нашу професију. Човек који је ушао као лопов, изашао је као убица. Ништа не могу рећи више. Не можемо се чувати од лопова, а никако се не можемо чувати ни од убица. Није то први пут, овде се свакога дана убија речима, свакога дана овде имате прљави језик и свакога дана имате људе са ножем“, каже Хаџију.

По први пут данас су заједно протестовали албански и српски новинари, представници два удружења.

Будимир Ничић, председник Друштва новинара Косова и Метохије за РТВ Ким каже да је циљ да се српски новинари солидаришу са колегама из Приштине.

„Новинар је новинар, без обзира које је нације и вере. Ми никада нисмо правили разлику, увек смо осуђивали нападе на наше колеге. Мислим да је недопуство да се константно врши притисак на новинаре, да се новинарима упућују претње, да се врше напади на новинаре а да готово нико не реагује. Ми смо упозоравали у протеклих месец дана на то. После извештаја Европске комисије о напретку Косова говорили смо да је положај новинара, односно да услови у којима новинари раде веома тешки, и ево нажалост то се и доказало јуче. Овај напад јуче на колегу из телевизије Клан је један од најбољих доказа да новинари на Косову нису безбедни“, рекао је Ничић.

Са протеста је упућен захтев да надлежне институције буду ригорозније у кажњавању нападача или оних који прете и врше притсак на медије. Ничић је подсетио да и српски новинари трпе сличне врсте напада и притисака.

„Било је напада на екипу ТВ Пулс у Шилову када је претучен сниматељ, уништена је опрема, поломљена камера и ево до данас немамо исход свега тога. Прошле године се догодио напад на колегу Жељка Тврдишића у Косовској Митровици и до данас тај случај није решен. Било је проблема са полицијом и колегом Андријом Игићем. Полиција је та која треба да нас штити а не да учествује у нападу“, каже Ничић.

Новинар телевизије Клан Косова, Миљот Хашимја, избоден је ножем у просторијама ове телевизије у Приштини. Како су пренели приштински медији до рањавања је дошло јер је нападач затражио да новинар уклони један видео са YоуТубе-а. Нападач је потом ухваћен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси