Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тадић се више бавио ПР-ом него Вучић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2014.

Аутор: Предраг Михаиловић Извор: Блиц

Јасмина Стојанов, бивша сарадница Тадића и директор агенције „Right“

Тадић се више бавио ПР-ом него Вучић

Као шефа прес службе Бориса Тадића оптуживали су је за притиске на медије. Данас за Јасмину Стојанов, директорку ПР агенције „Right“ кажу да саветује премијера Александра Вучића. Она то негира.

Агенција „Right“ чија је директорка, слови за најутицајнију агенцију у области ПР-а.

У јавности се спомиње и да влада тржиштем огласног простора одакле су истиснули све велике агенције.

„Right“ је ПР агенција, она се не бави оглашавањем, нити врши закуп огласног простора у медијима. У том смислу ми нисмо преузимали тржиште ни од „Дајрект медије“, нити од неке сличне фирме јер се њиховом делатношћу уопште не бавимо. Али у праву сте у смислу да је „Right“ међу ПР агенцијама остварила значајно место, пре свега захваљујући огромном знању, искуству и раду.

Колику моћ имају маркетиншке агенције?

Моћ агенција често се мистификује у свету у коме је постала колективна забава лицитирати ко су некакви тајанствени центри моћи. Листа стварно утицајних би била подугачка. Ту су власници медија, уредници, новинари, потом различите структуре државног апарата, па људи из крупног бизниса, из спорта, из безбедносних служби, естраде... Агенције можда могу да буду задовољне и местом на зачељу табеле.

Можете ли да утичете на уређивање медија?

Не. Нисам то могла ни док сам радила у кабинету бившег председника, иако сам била често оптуживана од ондашње опозиције да сам наводно цензор. То са цензором је постало феномен за који слободно могу да кажем да је смешно. До јуче је нека државна службеница била цензор а данас је то нарасло до премијера. То је бесмислица. Мој посао био је да комуницирам с новинарима, одговарам на питања, да им излазим у сусрет како би што боље обавили свој професионални задатак. Такође и да штитим председника, свиђало се то или не неком новинару или уреднику. Нисам калкулисала...

Годинама сте били шеф прес службе Бориса Тадића. Из тог времена прати вас прича да сте притискали уреднике?

Па прати, то је био пример за етикетирање политичког противника. О мени су лоше највише говорили они који су ме сматрали за политичког непријатеља, они који ме никада нису ни видели. Ја сам новинар. Деведесете године живота провела сам на терену, извештавала с ратишта, бомбардовања, иза мене је много написаних вести. Новинарски ми је хлеб сувише драг да бих према новинарству била непоштена. Зато и данас имам пријатеље, колеге и сараднике у свим редакцијама. То је један од мојих успеха.

У каквим сте односима данас с Тадићем и људима из ДС?

Избори 2012. били су завршетак сарадње с Тадићем. Осам година сам радила за председника Србије и то је био период у коме сам имала прилику да много научим. Председник Тадић био је коректан, професионалац, био је активан, у његово време се много радило. Организовала сам неке од политички најзначајнијих догађаја. Велика ми је била сатисфакција када сам добила писану захвалницу од потпредседника САД Бајдена, после његове посете Србији, такође, и с колегама из кабинета председника Путина врло смо добро сарађивали током његове званичне посете. Због свега тога председнику Тадићу сам, због указаног поверења, веома захвална.

Кажу да данас сарађујете с некадашњим Тадићевим противником, премијером Вучићем, којег саветујете око медијских наступа?

То је такође једна од урбаних легенди. Наиме, више се уопште не бавим политичким ПР-ом, нити то радим за било ког политичара. Посматрам ситуацију са стране, наравно, пошто сам политички фрик, и јасно видим све линије утицаја, које се успешно сакривају иза тог општег места које делује убедљиво, да власт врши цензуру медија. Постоји једна ментална инерција која чак и за обарање најбесмисленијег сајта на интернету директно окриви председника Владе, па све до ситуације у којој је он крив и кад телевизија укине једну емисију. Врло је штетна та политизација свега. У таквим околностима узаврелих страсти једна крајње непотребна и неспретна одлука о укидању „Утиска недеље“ од матичне телевизије, бива дигнута на политичку раван, па се за укидање окриви Вучић а протестује се испред зграде телевизије, иако Вучић не ради у њој. Феномен је то што док си у опозицији можеш да позовеш новинара и да му разјасниш неки свој потез и то је добродошло, а када си на власти то постаје „стравичан злочин“  притисак на медије.

У каквим односима сте са премијером?

Ако мислите на период када је он, као опозиционар, говорио лоше о мени, он је тада прецењивао мој утицај и способности и потцењивао моју добру намеру према свим учесницима у политичком животу. Данас, када он, такође безражложно прима све те оптужбе на себе, вероватно увиђа колико је штетно у јавни живот уносити тврдње без покрића, и ја бих волела да он то искористи како би са своје стране допринео смиривању негативних страсти.

Да ли се његова влада бави само ПР-ом?

Постоји један одличан лакмус папир који ће увек дати објективан и тачан одговор на ваше питање: доноси ли влада непопуларне одлуке и мере? Ако је то случај, као у случају одлуке о смањењу плата и пензија, онда је одговор негативан. Председник Тадић је рекао да ова влада има одличан маркетинг, ја бих рекла да је далеко бољи маркетинг имала његова влада. Ова влада решава проблеме грађана и самим тим наилази на позитиван одјек.

Која је, по вашем мишљењу, разлика између Тадићевог и Вучићевог ПР-а? 

Разлика је у околностима у којима су радила та два политичара. Тадић је морао неке ствари да покрене од нуле, регионалне односе, питање ратних злочина, Хаг. То су све важна, али апстрактна, вредносна питања. Вучић се бави конкретним економским темама.

Па смо од губиташа ЈАТа добили успешну регионалну компанију. Оно што ја као неко ко се професионално бави ПР-ом ценим јесте када влада доноси одлуке које нису популарне. У том смислу веома је позитивно успешно одржавање Прајда, као и Вучићева спремност на сусрет са Едијем Рамом, упркос инциденту на утакмици.

Повлачење државе из медија

Борба за рејтинге и читаоце често медије води у ситуацију у којој се занемарује чињеница да имају друштвену улогу. Они могу да стабилизују прилике, али и да потпирују ниске страсти. Могу да имају улогу у образовању публике, а могу и да све то девастирају. Зато је њихово потпуно препуштање тржишту и одлука да се држава повуче из њих мач са две оштрице.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

26.10.

2014.

Jasminka Kocijan [нерегистровани] у 20:09

poltron i spletkaros

https://www.facebook.com/priboj/photos/a.126004126849.116351.50450486849/10152047428116850/?type=1&theater

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси