Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Путин покреће медијску кућу у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2014.

Аутор: Лана Гедошевић Извор: Блиц

Путин покреће медијску кућу у Београду

Руска државна Међународна агенција „Русија данас“ покреће у Србији информативни сајт и радиостаницу. Представништво ће бити регистровано до уторка, 28. октобра, сазнаје „Блиц“.

Тог дана, како сазнајемо, у Москви ће бити одржана велика промоција, када ће свету бити обзнањени детаљи о почетку рада „Русије данас“ у чак 29 земаља широм света. Та медијска кућа је већ међународно позната по свом ТВ каналу на енглеском „Руссиа Тодаy“ (РТ).

Свако представништво ће покренути свој сајт на језику земље у којој се налази, а од пролећа би с радом требало да почну и радиостанице. Интернет портал у Србији ће, према најавама, извештавати о догађајима у Србији, али ће спољна политика које ће се придржавати бити у складу са државном политиком Русије.

Отварање посебног руског ТВ канала у Србији, како сазнајемо, засад није у плану. Процедура отварања београдског представништва „Русије данас“ обавља се у складу с домаћим прописима.

Дозволе су тражене од Министарства културе и информисања, у току је регистрација у Агенцији за привредне регистре, а већ двоје наших нови нара је добило акредитације за рад. Цео процес би требало да буде завршен до 28. октобра, када ће у Москви званично бити промовисано отварање представништава каже московски извор „Блица“.

Центар у Београду запослиће 30 људи, а руководилац ће бити Љубинка Милинчић, искусна новинарка с дугим стажом у Москви. У Србији постоји потреба за руским погледом, јер су код нас више од 20 година радили западни медији.

Скоро сви медији су купљени и биће веома добро чути реч и поглед Русије на неку ситуацију рекла је јуче Милинчић истакавши да је то „посебно важно у овом моменту, када се односи у свету мењају“.

Генерални директор „МИА Русија данас“ Дмитриј Кисељов једини је новинар међу Русима којима је ЕУ увела санкције. Познат је по изјавама: „Свет се тресе од америчке пропаганде“ и „Они мењају истину и чињенице, покушавају да зомбирају људе“.

Руси се боре за утицај

Александра јоксимовић, председница Центра за спољну политику Ово је покушај Русије да своју позицију учврсти и у свету и код нас, тј. њихово јачање утицаја у међународним односима. Ово је одговор и на различите медије који су доступни у различитим земљама, а воде се из западних центара моћи или су њима блиски. Ово је дефинитивно ширење утицаја Русије.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука Русија је научила да игра по новим правилима и није изненађење што је одлучила да се појави у медијском простору и у свету, али и у Србији. Русија се бори за свој утицај у Европи. Не бих се изненадио да у будућности, поред америчке ТВ Н1, која ускоро почиње с радом, будемо имали и, на пример, руску телевизију Р1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси