Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бусек: Нема слободе медија на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2014.

Аутор: М. С. Извор: Данас

Међународна конференција "Нови Балкан и Европска унија: мир, развој и интеграције"

Бусек: Нема слободе медија на Балкану

Медијска ситуација у региону је ужасна и може се упоредити са стањем након Балканских ратова, оценио је некадашњи координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек на међународној конференцији "Нови Балкан и Европска унија: мир, развој и интеграције", која се одржава у Београду у организацији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир УН.

Према Бусековом мишљењу, слобода медија више не постоји, медији су под притиском власти и суочавају се са лошом економском ситуацијом. Сведоци смо јачања ауторитаризма, који потискује демократију. То је општи тренд, који влада и у Србији, истакао је он.

Бусек се осврнуо и на предстојеће председавање Србије Организацији за европску безбедност и сарадњу, констатујући да ће то представљати велики изазов за Београд, будући да је ОЕБС једина међународна организација која је ангажована у сукобу на истоку Украјине.

Могуће је да ће то изазвати тешкоће у односима са Европском унијом и Русијом, а Влада Србије ће морати да покаже да је врло зрела у међународним односима како би осигурала мир сматра он.

Поводом неформалног састанка министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана у Београду, којем су присуствовали и чланови Владе из Приштине, Бусек је навео да треба најпре видети шта су се учесници скупа договорили, али је нагласио да се ради о важном сигналу у овом тренутку.

Коментаришући инциденте на недавној фудбалској утакмици Србија Албанија, он је казао да ту није реч о инцидентима већ о акцији која је имала за циљ да изазове нове проблеме и тешкоће.

То је решено на прави начин и владе двеју држава морају да смире ситуацију и раде на унапређењу односа, сматра овај аустријски политичар.

Ерхард Бусек је такође осудио нападе на Србе и Албанце и њихове локале који су се догодили након фудбалског меча.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси