Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари непожељни, министар би да закопају "ратне секире"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2014.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Представници адвоката и Министарства правде састали се у згради Владе Србије

Новинари непожељни, министар би да закопају "ратне секире"

Представници Министарства правде и адвоката успели су да се сложе у једној ствари. Обе стране су се сагласиле да новинари напусте просторију у којој се одржава састанак, јер како је навео Никола Селаковић, министар правде, присуство медија може да наруши "конструктивност састанка".

Иако су приликом договарања овог састанка и једни и други инсистирали на присуству медија, јер "немају шта да крију", одмах пошто су договорили дневни ред, новинарима је речено да сачекају крај састанка са друге стране врата. 

Отварајући састанак, Никола Селаковић је питао адвокате да ли се слажу да окрену нови лист.

- У протеклих четрдесетак дана много тога је било речено. Како је циљ овог састанка да пронађемо обострано прихватљиво решење, ја предлажем да закопамо ратне секире - рекао је Селаковић.

Драгољуб Ђорђевић се сагласио с тим и изразио жељу да овај састанак приближи ставове две стране.

- Када смо почињали са протестом, ми смо вам послали списак наших захтева, као и предлоге за њихово испуњење. До данас нисмо добили одговоре на те предлоге. Из тог разлога, ми данас очекујемо од вас да изађете са предлозима. Због начина одлучивања у Адвокатској комори Србије ми нећемо моћи одмах да се изјаснимо о њима, али ћемо предлоге изнети пред скупштину Коморе - навео је Ђорђевић.

Он је додао да прошлу понуду Министарства правде, која се односила искључиво на испуњење захтева адвоката везаних за висину паушалног пореза, нису могли да прихвате, јер "би испало да адвокати протестују само због пара". 
Две стране су се усагласиле да теме састанка буду: висина паушалног пореза, проблеми које адвокати имају са системом јавних бележника и начин за што скорији завршетак штрајка адвоката.

Постигнут напредак, одговор у понедељак

Представници Адвокатске коморе Србије и Министарства правде постигли су напредак у преговорима, а адвокати ће на понуду Министарства одговорити до понедељка, 27. октобра, када ће донети и одлуку да ли ће обуставити штрајк, наведено је у заједничком саопштењу две стране. Како се наводи, министар Никола Селаковић упознао је присутне на састанку с предлозима Министарства који подразумевају измену одређених чланова Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, али и предлог у вези са начином паушалног опорезивања адвоката за 2014. годину. 
- Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да ће комора на понуду министарства одговорити закључно са понедељком, 27. октобра, што ће, уколико понуда буде прихваћена, подразумевати и обуставу штрајка адвоката. Пристанак Адвокатске коморе Србије би значио да ће Влада Србије утврдити предлоге измена поменутих закона и упутити их Скупштини Србије на усвајање, што би било реализовано у року од 14 дана од дана прихватања предлога - стоји у саопштењу.

Одустали од оставке министра

Министар Селаковић је у једном тренутку упитао адвокате да ли и даље стоје при ставу да је његова оставка један од услова за окончање протеста. Представници адвокатских комора су на то одговорили да они нису тражили лично његову оставку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси