Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко уводи медијски мрак у Србији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2014.

Извор: РТВ

Ко уводи медијски мрак у Србији?

Учесници трибине о стању у медијима у Србији новинар у листу Данас Драгољуб Петровић и панчевачки новинар Ненад Живковић сложили су се да не постоји класична цензура, већ да се на новинаре врши притисак преко утицаја власти на власничку структуру медија.

 

Он је додао и да је то саопштење Српске напредне стране (СНС) била порука РТС-у да сада 'пазе' кога зову у емисије.

Петровић и Живковић су на трибини "Ко уводи медијски мрак у Србији?", одржаној у Панчеву, оценили и да у новинарској професији мањка солидарности, а да власт покушава да наметне "ружичасту" слику јавности.

На трибини коју је организовала панчевачка Грађанска акција у сарадњи са Домом омладине истакнуто је и да до сада није забележено да медији преносе директно конференције за новинаре председника Владе, те да је премијер Александар Вучић недавно показао "елементарни ниво некултуре" обраћајући се шефу делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту, питавши га да ли је записао одговор новинарке Блица.

"Први пут у историји вишестраначја се десило да је странка издала саопштење у којем критикује РТС зато што они ето хоће да 'коче реформе' јер је неки човек, односно уредник у Вечерњим Новостима Срђан Шкоро, дошао у јутарњи програм и рекао да му се не свиђа неки министар. И ту ви видите ту оптерећност владајуће странке, а посебно Александра Вучића медијима, и један перфидни притисак на медије", рекао је Драгољуб Петровић.

"Ја сам склонији да кажем да у Србији нема цензуре ако се она гледа класично. Јер, не носимо текстове у Владу Србије, где неки цензор гледа како пишемо. Али постоји страховит притисак на медије, што доказује и случај Студија Б, са којег је 'скинут' Сарапин проблем", истакао је новинар Данас.

Панчевачки новинар Ненад живковић подсетио је и на укидање емисије Ретровизор Љубомира Живковића и оценио да је то био "стартни пуцањ" у медије.

"Тада је то деловало као изоловани инцидент, али тада креће трансформација у медијима. Телевизија Б92 би могла бити студија случаја шта се са медијима десило, јер се са некадашњих темељних принципа и начела, којих се на тој телевизији придржавало, склизнуло у естрадизацију програма", навео је Живковић.

Он је оценио и да је изостала опомена медија и да је новинарска бранша "поклекла".

Коментаришући медијске садржаје, панчевачки новинар је истакао да постоји опасност од општег "уповршавања" свега.

"Производи се толико бесмислених информација да вредне и важне информације постају безначајне. Данас читамо о стријама естрадних уметница, са ким се забавља Цецин син и да ли је снаја посетила таста у затвору. Тиме се намерно ствара општи шум, у којем лако пролазе чињенице да су плате и пензије смањене...", истакао је Живковић.

Учесници трибине су се сложили и да је солидарност међу људима на ниском нивоу, те да данас постоје тихи протести од неколико стотина људи, на којима се прочитају прогласи, након чега се ништа не промени.

"Ми смо прешли линију иза које је могућа нека промена. Ћути опозиција, ћуте медији, организације цивилног друштва, ћуте струковне организације, професионална удружења, ћуте експерти, независни интелектуалци, универзитет. Као да живимо у најбољем могућем друштву", оценио је Ненад Живковић, који је става и да данас има више разлога за самоорганизовање него деведесетих.

"Зашто данас нема Отпора и где су данас ти млади људи? Шта их занима? Шта читају?

Одговорност је и на нама, грађанима, да својим најмањим људским одлукама станемо на пут репресији", поручио је он.

Новинар Данаса Драгољуб Петровић оценио је да у грађанског Србији данас постоји расцеп, али и безвољност због сталног понављања истих људи и порука.

Он је додао и да власт стално покушава да дискредитује оне који је критикују, како на конференцијама за новинаре, тако и кроз таблоиде.

Одговарајући на питање о стању у медијима у Панчеву Ненад Живковић је истакао да они не личе на таблоиде, али да им мањка критичко извештавање о "панчевачкој паланци".

"Ја као грађанин Панчева бих волео да видим да се новинари обрачунавају са паланком, јер је наш основни проблем то што смо ми паланчани. Волео бих да се градски медији обрачунавају са паланачким духом. И докле год не будемо имали критичко промишљање на сваки наш примитивизам, некултуру, самодопадљивост, похлепу и сличне особине имаћемо репродукцију паланачке свести", оценио је Живковић.

Учесници трибине су се сложили и да треба афирмисати вредности грађанског друштва, односно, како су објаснили, све оне вредности које од људи праве цивилизоване и пристојне грађане, са осећајем солидарности, који нису окренути сами себи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси