Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закони за бољу медијску сцену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Закони за бољу медијску сцену

Стални саветник Одељења за медије ОЕБС-а Мирослав Јанковић изјавио је данас да верује да ће свеобухватна примена нових медијских закона и повећани професионализам новинара унапредити медијску сцену у Србији и да "више неће бити клизав терен јавне речи". Он је оценио да је добро што држава излази из власништва над медијима, али и да приватизација медија изазива забринутост код великог броја локалних медија.


"Поштовање етичких стандарда у медијима - то је јасна порука Европске комисије, да за стање медијских слобода нису одговорни само они изван медија који би да их гуше, него да много зависи и од професионалности новинара", рекао је Јанковић на панелу "Клизави терен јавне речи".

Адвокат Слободан Кремењак оценио је да су медијски закони само један део који чини оквир за деловање медија и да је најважније што инсистирају на контроли државне помоћи.

Ауторка емисије "Утисак недеље" Оља Бећковић рекла је да је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре рекао да је приватно звао новинаре и да се то не зове притисак, а да она, напротив, сматра да је то притисак, јер "у цивилизованом друштву није нормално да премијер зове новинаре, без обзира на то да ли ће рећи да је емисија била дивна или грозна".

Истовремено, приватни власници, како је рекла, уживају у страху новинара, јер они у сустини не желе да одговоре на питање како је уређивати вести, већ уместо тога кажу: "изгубићу посао".

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси