Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тешке речи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2014.

Аутор: Драгољуб Жарковић Извор: Блиц

Недељни утисак, Драгољуб Жарковић

Тешке речи

У недељу пре подне, кад овај текст настаје, још није обелодањено да ли ће Еди Рама, пемијер Албаније, посетити Београд у среду.

 

Александар Вучић, премијер Србије, најавио је да ће одлуку донети током викенда, али каква год одлука да буде неће ваљати.

Онај дрон изнад глава навијача на стадиону Партизана упалио је превише страсти ударнички подупртих од медија за које се верује да су под контролом Вучићевих људи, што се испоставља не само у равни доброг укуса, политичке памети и поштовања професионалних стандарда као лош потез.

Не само зато што су спаљене пекаре, већ и зато што су нанели штету и Александру Вучићу чије би величање у њиховој суженој удворичкој визури требало да буде главни циљ медијског посланства. Ако сад откаже сусрет с Рамом, изгубиће ласкаву титулу једног од лидера политике помирења у региону ваљда једине почасне ленте коју му је Европска унија засад окачила преко груди и на шта га је Ангела Меркел, немачка канцеларка, претпостављам, подсетила у телефонском разговору. Ако га пак прими, само ће да се повећа број оних који ће трагати за својих пет минута славе истрчавајући пред камере са жељом да увреде премијера.

Створена је атмосфера у добром делу домаће јавности да је сусрет с Рамом готово једнак чину националне издаје.

Ако људи око Александра Вучића збиља имају моћ да управљају таблоидном медијском политиком Србије, а ја мислим да имају, онда је за премијера најпаметније да их најури из свог окружења јер највеће штеточине у вазда тананој игри између јавности и политике пут до пакла поплочавају не само „кратком памећу“ већ и добим намерама да се вођи нађу на услузи. Када се јавна и отворена дебата у друштву о важним питањима замени „диктатуром таблоида“, стерилношћу јавног сервиса и притиском на уређивачку политику комерцијалних медија, то дугорочно наноси озбиљне штете оним политичким актерима који се лате таквог механизма управљања.

У случају актуелне владе, необично је да се то дешава много брже него што је уобичајено. Биће да је то зато што су претерали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси