Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Закон о медијима уводи цензуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2009.

Извор: Прес

ОЕБС: Закон о медијима уводи цензуру

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Ханс Ола Урстад, јуче оштро критиковао Предлог закона о информисању, тврди да он води у аутоцензуру и гашење медија!




БЕОГРАД - Шеф мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Ханс Ола Урстад, оштро је јуче критиковао Предлог закона о јавном информисању! Урстад је нагласио да су предложене казне превисоке и да ће, ако закон буде усвојен, довести до аутоцензуре и затварања медија. Шеф мисије ОЕБС-а каже и да су „крајње проблематичне“ одредбе које предвиђају могућност затварања медија чији је рачун у блокади дуже од 90 дана, као и забрану преноса власништва над медијима.


С друге стране, Урстад је поздравио поједине одредбе закона попут веће одговорности дистрибутерских кућа, оснивача јавних гласила и главних и одговорних уредника, као и повећану одговорност за повреду претпоставке невиности и кршење права малолетника.

Превисоке казне


- Предложен закон, међутим, уводи казне које су превисоке за ситуацију у Србији и као такве могу довести до аутоцензуре и затварања медија! - подвукао је Урстад, који има замерку и на оснивање регистра медијског власништва

.- Иако би оснивање регистра медијског власништва представљало позитиван помак, мисија би била обазрива када је у питању увођење регистрације као услова за оснивање или постојање медија, јер би то могло да угрози медијске слободе - истиче Урстад. Он је изразио забринутост и у вези са начином израде предложених измена и допуна закона, указујући да „учестала примена хитног поступка за измене медијског законодавства угрожава квалитет прописа“, као и реформу медијског сектора.

- Медијски закони се већ други пут ове године мењају по хитном поступку. Оваква пракса угрожава квалитет закона и њихову примену и може да штети медијској реформи у Србији - рекао је Урстад, и додао да је недостатак транспарентности и јавне расправе приликом израде амандмана нарочито забрињавајући.

Међутим, мишљење ОЕБС-а које дефинитивно потврђује да је Предлог закона о информисању антиевропски није ни за јоту променило ставове у власти! У Г17 Плус и даље инсистирају на усвајању закона, док у ДС-у кажу да су спремни само на амандманске измене.

Портпарол ДС-а Јелена Триван каже да је у јавности изнето доста критика на одређене одредбе закона о информисању, „и на те одредбе су поднети амандмани, па је о квалитету закона могуће судити када буде усвојен у коначном облику“.

- Примедбе ОЕБС-а су разлог више да се амандмани посланика још једном размотре и да се текст Предлога закона у што већој мери измени. То је у интересу и Србије и медија - каже Триванова.

Функционер Г17 Плус Жељко Ивањи не мисли тако. Он чак тврди да ОЕБС није надлежан да суди о овом закону (!?!), јер је циљ закона заштита људских права, а за то је, тврди он, надлежан само Савет Европе (?!).

- Као члан Правног тима СЕ, тврдим да су кршена људска права у појединим медијима. У идеалној ситуацији, ОЕБС, као реномирана међународна организација, могао би да буде у праву, али у Србији није идеална ситуација. Од свих критика ОЕБС-а могао бих да се сложим само са оном да није било јавне расправе - прича Ивањи.

Закон у инат свима

Ивањи избегава одговор на питање како Г17 Плус, чији чланови носе значку ЕУ на реверу, немају слуха за организације из ЕУ и стручну јавност, који недељама упозорава да је спорни предлог у супротности са европским стандардима.

- Немам ништа против замерки. То је део демократских процеса... Али, закон о медијима ће 31. августа бити усвојен упркос свему!

Антрфиле : САША ЈАНКОВИЋ, ЗАШТИТНИК ПРАВА ГРАЂАНА: ЖАЛИЋУ СЕ УСТАВНОМ СУДУ

Закон о јавном информисању најнепосредније је повезан са остваривањем Уставом гарантоване слободе медија, као и уставног права права грађана да буду истинито, потпуно и благовремено обавештени о питањима од јавног значаја, што прати дужност средстава јавног информисања да то право поштују.

Уколико текст Предлога закона на крају гласања у Скупштини задржи мањкавости на које је стручна јавност већ указала, односно уколико остане озбиљна сумња у то да се њиме може сузбијати слобода медија и угрожавати право грађана на информисање, ја ћу наравно бити дужан да искористим законска овлашћења и пред надлежним органима, пре свега Уставним судом, затражим оцену о сагласности са уставним гаранцијама слобода и права и међународним конвенцијама које смо ратификовали.

Кад ЛДП тумачи ОЕБС

Сасвим је интересантно да се у саопштењу ЛДП-а после састанка Чедомира Јовановића и Ханса Оле Урстада каже да ОЕБС „подржава измене Закона о информисању“. Саопштење је написано тако да потпуно релативизује мишљење Урстада.

Како је објавила агенција Бета, под насловом „ОЕБС подржава измене Закона о информисању“, ЛДП је саопштио да је Урстад „подржао побољшање закона амандманима кроз додатне консултације и рад“ и да је „то и услов ЛДП-а за евентуалну подршку тако редефинисаном закону“. Додаје се да су кључне промене неопходне у одредбама о правилима о забрани изласка гласила у случају тромесечне блокаде рачуна и забрани преношења оснивачких права.

У саопштењу ЛДП-а нема ниједне речи о ставу ОЕБС-а да предлог закона уводи аутоцензуру и прети гашењем медија!

: Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси