Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мр Јан Литавски: Пројектно финансирање мањинских медија не може да замени буџетско
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2014.

Извор: Комшијске новости (komsijskenovosti.rs)

Мр Јан Литавски: Пројектно финансирање мањинских медија не може да замени буџетско

Да богата етничка структура Општине Ковачица не представља препреку за развој међунационалних односа говори и награда за толеранцију коју је ОЕБС доделио овој општини 2006. године.

 

Међу становницима ове општине најбројнији су Словаци који чине око 40%, Срби - 30%, Мађари 13%, Румуни 10%, осталих 7% су друге националне мањине. Сви они живе заједно уважавајући и поштујћи културу и језик својих комшија, а истовремено негујући властити језик и културу.

У таквом окружењу, 1. маја 1971. године, под кровом ковачичког дома културе настала је “Радио Ковачица”, да би већ 4. децембра 1972. са још десет радиостаница формирала Заједницу радиодифузних организација Војводине. До 1979. године емитовала је програм на словачком и српском језику. Те године, оснивачка права преузима ССРН и радио почиње да емитује програм на четири језика (српски, словачки, мађарски и румунски) који су у службеној и равноправној употреби у општини Ковачица. Од 1992. године оснивачка права преузима Скупштина општине Ковачица која је данас оснивач.
Емитовање програма на четири језика на једној фреквенцији “Радио Ковачицу“ издваја и сврстава међу мали број емитера који то раде на овакав начин, као што се и општина Ковачица издваја по свом националном шаренилу и сврстава међу мали број општина у нашој држави које се могу похвалити таквим богатством.

Крајем 2001. године у оквиру "Радио Ковачице формирана је и телевизија општине Ковачица. Већ од априла 2002. године у програмској шеми нашле су се, осим емисија на српском језику и емисије на словачком, мађарском и румунском језику, што је наишло на изванредан пријем код гледалаца - припадника ових националних мањина. Доношењем сета медијских закона средином ове године и РТВ Општине Ковачица се налази на корак од приватизације. Како на то гледају челни људи ове медијске куће, питали смо директора РТВ ОК мр Јана Литавског.

- РТВ ОК, у оквиру које функционишу Радио и Телевизија, основанa je као локани медиј. Да ли и након више од четри деценије радија и више од деценије постојања телевизијске станице сматрате да су ови медији оправдали своју функцију?

- РТВ ОК је једна од ретких вишејезичких радио – телевизија, не само у Војводини већ и у југоситочној Eвропи. РТВОК је више него оправдала разлог оснивања и очекивања својих гледалаца и слушалаца са свакодневним инфорамтивним емисијама на четири различита језика, као и емисијама из обалсти културе, спорта, политике и разних других области.

- Нови медијски закони прописују обавезу приватизације медијских кућа у власништву државе. Да ли су медији као што је РТВ ОК у оквиру којих функционишу мањинске редакције спремни за прелазак на нови систем финансирања и управљања у складу са новим медијским законима или их је требало изоставити из процеса приватизације?

- РТВОК емитује некомерцијалан програм који није у функцији капитала већ служи задовољавању потреба грађана који живе на територији општине Ковачица. Од каквог је значаја РТВОК за опстанак и развој мањинских заједница говоре и чињенице да је Словачки национални савет прогласио РТВОК за институцију од националног значаја за опстанак Словака у Србији, а на информацију о приватизацији РТВОК бурно су реговали ,како словачки, тако и румунски и мађарски национални савети. Поступак приватизације не значи ништа друго већ само гашење РТВОК и на тај начин се битно угрожавају и у великој мери уназађују стечена права мањинских заједница која живе у Србији. Радио Ковачица постоји више од четири деценије и гашење, како радио тако и телевизије, биће велики ударац на права националних мањина на информисање на матерњем језику.

- У којој мери су доступни фондови за пројектно финансирање мањинских медија или медија у оквиру којих функционишу редакције на језицима мањина?

- Пројектно финасирање не може ни у најмањој мери да замени буџетко финасирање. Средства по пројектима нису довољна за потребе функционисања медија који има програм на четири језика и који се не бави комерциалним већ културно-едукативно-информативним садржајима. Тако, да пројектно финасирање може да помогне рад медија али поред тога мора постојати стабилан начин финасирања који не зависи од тога да ли ће се добити пројекти или да ли ће уопште бити расписани конкурси за пројекте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси