Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Уредити сферу онлајн новинарства"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2014.

Извор: Бета, Б92

"Уредити сферу онлајн новинарства"

На састанку медијских радника одржаног у Новом Саду закључено је да је потребно израдити етичке препоруке за новинаре у онлајн сфери.

 

Представници новинских удружења, Савета за штампу, ОЕБС, студенти журналистике и стручњаци за интернет су навели да треба водити рачуна да те смернице не буду сувише рестриктивне и да не обесмисле децентрализовану и отворену структуру интернета.

На округлом столу је речено да све етичке смернице које важе у традиционалном новинарству треба да важе и у онлајн сфери. 

Правни саветник Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Мирослав Јанковић рекао је да и у традиционалним медијима и у медијима на интернету треба дати предност саморегулацији и успостављању етичких стандарда. 

Према његовим речима, етички кодекси морају непрестано да се адаптирају на ново онлајн медијско окружење. 

Јанковић је казао да новинари морају да воде рачуна и о томе како се понашају на друштвеним мрежама, попут Твитера и Фејсбука, и навео пример холандског новинара који је на Твитеру вређао једног локалног званичника, па је Савет за штампу пресудио да је на тај начин повредио новинарски кодекс. 

Директор Шер фондације Владан Јолер рекао је да је на интернету на делу велика борба чија ће информација пре да стигне до публике, због чега вести теже да постану "сензације спаковане у 140 карактера". 

Он је рекао да се не води довољно рачуна о технолошком аспекту етике медија на интернету. 

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић казала је да је то саморегулаторно тело надлежно и за ове медије, као и за коментаре читалаца на порталима. 

Новинар Мијат Лакићевић подсетио је да је основно новинарско правило - пишите истину и додао да оно важи за све медије, било да су у питању традиционални или онлајн медији. 

"Међутим, могу ли сви да лажу а да медији пишу истину? Шта је са лекарском, адвокатском или професорском етиком?", упитао је Лакићевић. 

Он је рекао да у нашем друштву не постоји јавна расправа нити критичко сучељавање ставова, јер је домаћа елита "лења, инертна и апатична". 

Према његовим речима, ми више немамо проблем само с таблоидизацијом медија, већ с таблоидизацијом државе. 

"Какве су нам елите, такви су и таблоиди", рекао је Лакићевић и додао да је кључно етичко питање за медије у Србији однос према власти. 

"Нема опстанка медија са губитком идентитета или интегритета. Послушнички медији нису медији већ ПР агенције", поручио је Мијат Лакићевић. 

Округли сто организован је у Кампањи за медијску писменост Медијске коалиције коју подржава УСАИД, ради унапређења свести јавности о слободном и одговорном новинарству и његовој важности за демократизацију друштва.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси