Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од "Времена" до "Вечерњих новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2014.

Аутор: З. Николић Извор: Вечерње новости

Од "Времена" до "Вечерњих новости"

Здање на Тргу Николе Пашића 7, у којем станују „Вечерње новости“, подигнуто је 1938. године.

 

Петнаест година касније, 16. октобра 1953, усред Тршћанске кризе, из те зграде изашли су, први пут у Београду, колпортери, продајући први вечерњи лист на југословенском тржишту.

Иако је грађевина, дабоме, деценијама на истом месту, све око ње се неумољиво мењало: адреса, име трга испред ње, непосредни комшилук... Такође, унутрашњост здања памти предратне капиталисте, послератне комунисте, па све тако до данашњих дана и транзиционог доба.

Зграду је пројектовао 1937. године архитекта Бранислав Којић, а градња је изведена од јуна исте године, до октобра наредне.

Како пише Снежана Тошева, која се посебно бавила Којићевим радом, „разноврстан програм установе овакве врсте смештен је у два одвојена објекта међусобно повезана пролазима у приземљу и на првом спрату... Којић је пројектовао рационално искоришћен простор, где је све било подређено задовољењу основних потреба новинскоиздавачке куће.“

Истина, ово је пре Другог светског рата било заиста драгоцено и функционално здање, а палата листа „Време“ доминирала је доста дуго у визури овог дела града, истичући се висином, модерним стилом и монументалношћу у односу на оронуле грађевине у ближој околини. Пре рата двоје новине су представљале конкуренцију у стилу и брзини извештавања.

„Политика“ је била озбиљна, са мало фотографија и уз опширне текстове, док је „Време“ било репортерски лист, који је обиљем фотографија додао значајну динамику у тадашње извештавање. Током Другог светског рата овде се догађају значајни ломови, па влада Милана Недића решава да очува овај лист, тако што му даје име „Ново време“, а текстове и њихов смисао умногоме одређују окупаторске власти, што у послератном периоду доводи до гашења листа.

Нове власти користе инфраструктуру и зграду и овде почиње да излази „Борба“.

Током 1949. дограђено је још једно велико крило које је употпунило зграду. Године које прате Тршћанску кризу и нове потенцијалне сукобе који су претили да ће увући Југославију у нови ратни сукоб, изнедриле су, октобра 1953. године и „Вечерње новости“, које су, ево, шест деценија касније надживеле „Борбу“.

У стилу „Новости“ и поштовања фотографије и фотографа, пустићемо снимцима и давно заборављеним „квадратима“ са целулоидног филма да испричају своју причу. А читаоце пуштамо „у шетњу“ просторима који су красили данашњи трг, у доба када су безбројни новинари јурили ексклузиве и упечатљиве приче свога доба. Злобни би рекли како се новине рађају сваког јутра, али заузврат умиру сваке вечери. Ипак, традиција остаје...

Зашто “Вечерње“

Епитет „вечерње“ који носи наш лист млађим читаоцима је углавном нејасан. Данас се многи питају зашто имамо ову реч у заглављу и због чега је тај део дана толико битан. Одговор је једноставан: у доба настанка „Новости“, електронски медији су били много мање развијени, телевизија је тек „требало да се роди“ у форми у којој је познајемо, док радио није био увек приступачан. Зато су суштинске информације у јавност долазиле путем новина.

Међутим, јутарња издања нису била довољна да „покрију“ различита догађања која би се одвијала на домаћој и иностраној сцени, па се испоставила потреба да се ново издање поново рађа увече.

Тако су колпортери у први сумрак гласно узвикивали „Вечерње новости!“, док би пролазници и шетачи завлачили руке у џепове, извлачили ситниш и уместо данашњег гледања „Дневника“ стизали до најсвежијих информација.

Популарност део традиције

Динамичност „Новости“, њихова мрежа дописника и традиција коју су одредили релативно кратки, садржајни, информативни, истинити и ефектни текстови очувана је до данас. Популарност листа постала је више од пуког маркетинга: она је део традиције, а традиција је једини модеран производ који је немогуће створити преко ноћи.

Фото-документација “Борба“

Мада лист „Борба“ већ годинама не излази, наше колеге из Фотодокументације „Борба“ имају једну од најквалитетнијих архива у Београду.

Свим истраживачима врата ове институције су увек отворена, а за свечани број „Новости“ уступили су нам фотографије које су пред вама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси